Ook studenten ontsnappen niet aan inflatie: Leuvens studentenrestaurant Alma wordt fors duurder

Studentenrestaurants Alma in Leuven worden vanaf september duurder. © ROBtv

Leuven -

Studenten zullen komend academiejaar behoorlijk meer moeten betalen voor een spaghetti, dagschotel of ribbekes bij Alma in Leuven. Het studentenrestaurant voert een forse prijsstijging door. “We kunnen niet anders”, klinkt het.

Hannelore Smitz

“De afgelopen maanden stegen de prijzen van vele levensmiddelen spectaculair. Sommige basisproducten werden meer dan 20 procent duurder. Voeg daar de indexering van de lonen aan toe en het is duidelijk dat die factoren ook een impact hebben op de restaurants van Alma vzw”, klinkt het bij Alma.

En dat zullen de studenten vanaf september voelen. Voor een dagschotel betaalde je vorig jaar net geen 4 euro. Daar komt vanaf september 1 euro bij. Voor gerechten in categorie 2 – zoals spaghetti of vol-au-vent – betaal je vanaf dan 7 euro in plaats van 5,30. En de duurste categorie – voor bijvoorbeeld ribbekes – zal je 10 euro kosten in plaats van 7. De prijzen van broodjes en soep stijgen met ongeveer 10 procent.

Slechte papieren

Procentueel gezien een bijzonder zware prijsstijging dus. Toch blijft Alma ervan overtuigd dat het betaalbaar is. Studentenkoepel LOKO begrijpt de prijsstijging. Ook broodjes, frieten of kebab bij andere restaurants werden duurder de voorbije maanden, dus Alma blijft voordelig. Ze zijn er net als Alma zelf dan ook van overtuigd dat de studenten voor Alma zullen blijven kiezen. “De sociale rol die Alma dient te spelen, is voor ons essentieel. Samen met KU Leuven Stuvo hebben we dan ook besloten om onze subsidies zo in te zetten om de maaltijdprijs van 4,95 euro te garanderen”, zegt Bram Schaefer, voorzitter van LOKO.

De jongste jaren bleek al vaker dat Alma in slechte papieren zat. De centrale keuken werd gesloten en de gebouwen zijn nu in beheer van de KU Leuven zelf. Maar die besparingen hebben volgens voorzitter Stefaan Saeys niets te maken met de huidige prijsstijgingen. “De forse stijging van de voedselprijzen is een nieuwe factor, die de volledige horecasector treft”, zegt hij. “Alma is daarin geen eiland. Maar met deze aanpassing blijven we trouw aan onze maatschappelijke rol om gezonde, lekkere en duurzame maaltijden aan te bieden aan betaalbare prijzen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten