Roeien EK in München

Niels Van Zandweghe trekt met nieuwe kompaan Marlon Colpaert naar EK in München, coach Frans Claes predikt realisme: “A-finale zou al mooi zijn”

Marlon Colpaert en Niels Van Zandweghe kenden geen vlekkeloze voorbereiding. © Frank Bahnmuller

Donderdag gaat in München het EK roeien van start, maar Marlon Colpaert en Niels Van Zandweghe kenden allesbehalve een vlekkeloze voorbereiding. Een podiumplaats is daarom niet meteen een ambitie, de A-finale roeien wel.

Koen Verdruye

Onze roeiers zaten de voorbije weken op een rollercoaster van emoties. Een lach voor de wereldtitel van Tristan Vandenbussche maar ook een traan voor het uitvallen van Tibo Vyvey, die onwel werd na een wedstrijd en in een Italiaans ziekenhuis werd opgenomen. De Bruggeling werd bij zijn terugkeer in ons land aan bijkomende onderzoeken onderworpen. Vyvey liet al weten dat hij vast van plan is om snel weer in een boot te stappen en terug te keren. Samen met Marlon Colpaert en Niels Van Zandweghe maakt hij deel uit van het project om drie man in te zetten voor de dubbeltwee in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs. Dat plan moet nu even de ijskast in, waardoor alle verantwoordelijkheid nu rust op de schouders van Colpaert en Van Zandweghe. Maar ook de Oostendenaar en de Bruggeling kenden de afgelopen maanden hun dipjes.

“Marlon had corona en Niels sukkelt nu met een verkoudheid. Allemaal niks ergs, maar toch voldoende om niet met dezelfde intensiteit te kunnen trainen als vroeger”, zegt coach Frans Claes. “Bovendien lag Niels ook wat met zichzelf in de knoop. Hij is een perfectionist en kan zich soms druk maken over details, meestal zaken waar hij geen invloed op heeft. Ik heb hem al proberen duidelijk te maken dat hij dit beter niet kan doen. Het kan dat er bijvoorbeeld bij een transport al eens iets ontbreekt, maar het heeft dan geen zin om daarover te blijven doordrammen.”

Winterkilometers

Met Gentenaar Tim Brys aan zijn zijde roeide Van Zandweghe zich naar de wereldtop, maar met Marlon Colpaert moeten de gitaren nog meer op mekaar afgestemd worden. “Heel logisch”, vindt Claes. “Ze moeten samen nog veel winterkilometers maken om de nodige stappen te kunnen zetten. Bij Tim en Niels destijds was dat niet anders. Marlon en Niels vormen pas sinds april een team. Vier maanden zijn gewoon te weinig om nu al prijzen te kunnen pakken. Er is geduld nodig. We werken nu toe naar de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Als dat niet meteen lukt, zijn er met bijvoorbeeld het EK of Luzern nog extra kansen. Marlon en Niels zijn verstandige jongens. Het zijn geen boezemvrienden, maar het klikt. En ze zijn natuurlijk ook met drie. De derde man moet zich altijd klaarhouden voor het geval er iets gebeurt met een van de andere twee. De optie Tibo Vyvey valt nu even weg, maar we hopen dat hij snel terugkeert.”

Gezien de moeilijke voorbereiding denkt Claes niet dat een podiumplaats de ambitie moet zijn voor het EK in München. “We moeten realistisch zijn: ik denk niet dat een podiumplaats nu mogelijk is, zeker als ik ook even het deelnemersveld overloop. Een sterke prestatie en een plek in de A-finale zouden al mooi zijn.”

De voorbije dagen werd in Hazewinkel de laatste hand aan de voorbereiding gelegd. Om geen risico’s te nemen met het oog op een eventuele coronabesmetting, keerde niemand vanuit Hazewinkel nog terug naar huis en vliegen de roeiers dinsdagmorgen naar Duitsland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten