Twee crèches moeten van Kind en Gezin fors inkrimpen, ouders spreken van verschillende incidenten

Borgerhout -

De twee crèches ’t Droomertje en ’t Droomertje 2 in Borgerhout moeten van Kind & Gezin fors inkrimpen vanaf 15 augustus. Het aantal opvangplaatsen moet er vanwege aanhoudende problemen verminderen van 27 naar 18 en van 30 naar 18. Ouders spreken van verschillende incidenten. De zaakvoersters, twee zussen, zeggen dat ze bezwaar zullen aantekenen.

Dirk Hendrikx

Voor het overige willen ze geen commentaar kwijt. Volgens Kind en Gezin is het inderdaad mogelijk om bezwaar aan te tekenen en wordt de inkrimping dan opgeschort tot een Adviescommissie een uitspraak doet.

De twee crèches liggen tegenover mekaar aan een plein in Borgerhout, buiten de Ring. Kind en Gezin kan de capaciteit van een crèche terugschroeven als de situatie niet zo ernstig is dat een sluiting zich opdringt. Het idee is dat de crèche dan beter in staat moet zijn om voor de vereiste kwaliteit te zorgen. Op termijn kunnen ze opnieuw een vergunning voor meer kinderen aanvragen.

Kind en Gezin blijft vaag over de problemen in Borgerhout en heeft het alleen over “structurele tekorten”, ondanks een traject van twee jaar, een kritisch verslag van de Zorginspectie en begeleiding door een externe organisatie.

Crèches ’t Droomertje 1 en ’t Droomertje 2 moeten inkrimpen. ©  Dirk Kerstens

Verschillende incidenten

Volgens een ouder die anoniem wenst te blijven, hebben alle ouders een verslag gekregen van het departement Welzijn waarin verschillende incidenten staan vermeld: agressie in de vorm van roepen en gooien met meubilair, een buurman zag hoe een kind alleen buiten in de regen stond en schuilde onder een speelgoedhuisje en één keer werd een punaise gevonden in de mond van een kind. Die punaise zou via de schoen van een ouder zijn binnengebracht, zei de crèche daarover.

“Ik heb er zelf nooit iets van gemerkt en we waren eigenlijk heel tevreden daar”, zegt de ouder. “Ik zou de crèche hebben aangeraden. Ook van andere ouders horen we dat. Maar wij gaan ons kind er nu toch weghalen. Het zijn me wat te veel incidenten en je bent er het grootste deel van de dag niet bij.”

De twee crèches hadden in een mail aan ouders voorgesteld om hun kinderen minder dagen of minder uren af te zetten, om aan de verminderde capaciteit te geraken. “Maar voor ons gaat dat echt niet”, zegt de ouder. Daarna kwam een bericht dat de crèches opschortend bezwaar willen aantekenen.

54 probleemcrèches

De Vlaamse kinderopvang ligt onder vuur sinds het drama in ’t Sloeberhuisje in Gent waarbij een baby stierf. Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) stapte op en werd op Welzijn opgevolgd door Hilde Crevits. Een parlementaire onderzoekscommissie lichtte de controle van crèches door en kwam uit op vele gebreken. Minister Crevits gaf half juni de opdracht om 54 probleemcrèches per direct opnieuw te inspecteren. Het is niet bekend of ’t Droomertje 1 en 2 daarbij waren.

In de voorbije twee maanden zijn voor heel Vlaanderen in totaal voor 12 crèches maatregelen genomen. Vijf moesten er sluiten (twee vanwege ernstige incidenten), vier moeten inkrimpen en nog eens drie gaan tijdelijk dicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten