Tim Wellens hervat na coronabesmetting: “Ik heb echt baat bij een langer seizoen”

 ©  BELGA

Na een gedwongen covid-opgave in de derde week van de Tour maakt Tim Wellens (31) zijn wederoptreden in de Tour de l’Ain. Een driedaags rondje met flink wat klimwerk is de start van een hopelijk succesvol najaar voor de renner die volgend seizoen voor UAE rijdt. “Ik hoop ook nog mijn bijdrage te leveren voor Lotto-Soudal.”

Davy Scheelen

Ondertussen kan ook het derde deel van het seizoen starten voor Tim Wellens. Het was nog niet echt zijn jaar, maar Wellens heeft vaak zijn topperiodes aan het begin of op het einde van een seizoen. Denk bijvoorbeeld aan de bijna jaarlijkse ritzeges en ereplaatsen in de voorbereidingskoersen van februari en maart. Maar ook aan de twee etappezeges in de Vuelta 2020, die door de coronacrisis pas in november eindigde. De Belgische Monegask hoopt daar ook dit jaar op. Wellens: “Verwacht niet te veel van mij in de Tour de l’Ain. Een fijn en kort rondje trouwens met flink wat klimwerk, maar het is gewoon nog te vroeg na mijn coronabesmetting om al goed te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld pas afgelopen zondag mijn eerste intensieve training afgewerkt. Dat zegt genoeg. Ik was in de eerste week van mijn covid-besmetting behoorlijk koortsig en slap. Ook mijn conditie is daardoor momenteel niet op peil. Ik verwerk de trainingsprikkels trager. Nu goed, ik ben tevreden dat ik weer competitieritme kan opdoen. Tijdens en vlak na mijn ziekte heb ik vooral veel gerust en daarna zijn we heel voorzichtig beginnen te trainen. Mijn testen van bloed en hart zijn weer in orde, dus lichamelijk ben ik in staat om te presteren. Op voorwaarde dat de conditie niet lang op zich laat wachten, dat spreekt voor zich.”

Weinig ambities voor WK

Er wacht Wellens en zijn team nog een najaar op het scherpst van de snee. De ploeg verkeert nog altijd in acuut degradatiegevaar en de UCI-punten zijn meer dan nodig. In die zin was de onverwachte spurtzege van Victor Campenaerts tegen Zdenek Stybar in de Tour of Leuven een leuke voorzet. “Een erg mooie overwinning, inderdaad”, haalt Wellens de complimenten boven. “Ik heb het niet gezien omdat ik op weg was naar Lyon voor de Tour de l’Ain, maar dit is uiteraard wat Lotto-Soudal nodig heeft. Ik hoop ook nog mijn bijdrage te leveren. Vanaf nu wil ik opbouwen naar een behoorlijk gepeperd najaarsprogramma, met onder andere de Druivenkoers, Hamburg, Plouay, de wedstrijden in Canada, enzovoort. Het team is trouwens ook van plan om nog lang te koersen dit seizoen, met de Japan Cup bijvoorbeeld, halfweg oktober. Ik hoop daar bij te zijn, want ik voel dat ik echt baat heb bij een langer seizoen. Veel heeft te maken met mentale frisheid en dat zit bij mij doorgaans wel goed op het einde van een slopend jaar. Voor het WK in Australië koester ik trouwens weinig ambities. Daarvoor was mijn Tour niet goed genoeg en ik vrees dat mijn conditionele achterstand niet meer op te halen is. Bovendien valt de verre verplaatsing moeilijk te combineren met de rest van het programma. Ik reken er dus niet echt op.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten