Atletiek

Titelverdediger Koen Naert voelt zich klaar voor EK-marathon in München: “Ik hoop dat het opnieuw mijn dag wordt, net als in 2018 in Berlijn”

Vier jaar rijper: Koen Naert denkt dat hij sneller kan dan zijn winnende 2u09’51” op het EK van 2018.© BELGA

Koen Naert (32) verraste in 2018 bij het EK in Berlijn vriend en vijand. De Oostkampenaar won toen de marathon en dook met 2u09’51 voor het eerst onder de magische 2u10’. Naert voelt zich klaar om maandag 15 augustus in München zijn titel te verdedigen.

“De voorbereiding, met twee trainingen per dag, verliep alvast naar wens”, zegt de afstandsloper. “Vorige week haalde ik 145 km, maar toen was ik al aan het afbouwen richting EK. De weken voordien liep ik 206 km, 211 km, 240 km, 218 km en 237 km. Ik trainde geregeld samen met Simon Mestdagh, die ook in Oostkamp woont en die zich voorbereidt op zijn marathondebuut op 7 oktober in Eindhoven. Eén probleem: Simon is beroepshalve boomverzorger en kan zich in principe pas vanaf 18 uur vrijmaken, terwijl ik ’s avonds vooral tijd wil maken voor mijn vrouw, zoon Finn (5) en dochter Jade (1).”

Naert stopte in 2016 als verpleger in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek en werd profatleet. “Dat liet me toe om twee keer per dag te trainen. Ik trok ook op hoogtestage. Zo bereidde ik mij van eind juni tot eind juli voor in het Californische Lake Mammouth. Langer hoeft voor mij niet, want er is nog een leven naast de atletiek. Zoals mijn gezin dus, maar ik volg ook een cursus gezondheidszorg aan de UGent.”

“Ik kan momenteel beter dan mijn winnende 2u09’51” op het EK van 2018”, zegt Naert. “Dat bewees ik al in 2019 in Rotterdam, waar ik mijn besttijd op 2u07’39” bracht. Alles moet dan wel klikken en ik heb ook een goede dag nodig. Dat miste ik op 5 december 2021 in de marathon van Valencia. Mijn voorbereiding was optimaal, maar ik strandde als achttiende met 2u08’41” op dik één minuut van mijn record. Het parcours in München? Neen, ik verkende het nog niet en veel gelegenheid rest er me ook niet. Ik reis immers pas zaterdag samen met de nationale ploeg af richting München. Nu, ik bekeek de omloop uiteraard wel al grondig via Google Maps. Ik weet ook nog niet wie mijn tegenstanders zullen zijn, maar dat hoeft evenmin. Ik ben er klaar voor en hoop dat maandag 15 augustus mijn dag wordt, net als in 2018 in Berlijn.” (hv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten