Na drie jaar leegstand: Nike plant nieuwe winkel in vroegere Fnac

Van multimedia naar sportschoenen: binnenkort opent Nike een winkel in de vroegere Fnac. ©  fvv

Gent -

Nike opent binnenkort een eerste winkel in Gent: het sportmerk huurt een van de grootste en bekendste winkelpanden, dat van de voormalige Fnac in de Veldstraat. Na drie jaar leegstand zijn er dus eindelijk concrete plannen voor het gebouw.

Fien Lakiere

Het grote gebouw in het begin van de Veldstraat, met de opvallende vierhoeken in de gevel, staat sinds 2019 leeg. Het vastgoedvennootschap QRF kocht het pand vorig jaar voor 9 miljoen euro, maar zocht nog een huurder. Die werd nu gevonden: sportmerk Nike zal een winkel openen in het gebouw. Ze nemen de hele gelijkvloerse verdieping in, goed voor 800 vierkante meter winkelruimte.

“Nike gaat voor een nieuw winkelconcept, het wordt geen klassieke Nike Store”, zegt Michel De Baets, manager bij QRF. “De focus ligt op de beleving en het wordt interactief naar de klanten toe.” De huurovereenkomst gaat eind dit jaar in, en Nike betaalt 450.000 euro per jaar.

Renovatiewerken

Ondertussen diende QRF een aanvraag in om het pand te verbouwen. “Het is een complex gebouw, en afbreken zou commercieel gezien het interessantste zijn”, zegt De Baets. “Maar wij gaan voor een ander verhaal en willen het verloederde gebouw net restaureren naar de oorspronkelijke staat van in de jaren ‘60. De gevel wordt gereinigd, de luifel wordt een extra deel van de winkel en de etalages komen meer naar voor.”

Het pand kreeg tijdens de Gentse Feesten een tijdelijke invulling, maar nu zijn er definitieve toekomstplannen. ©  SHG

Wat er met de andere verdiepingen van het gebouw zal gebeuren, staat nog niet vast. “Het worden waarschijnlijk geen winkels of woningen, maar eventueel kantoorruimte”, zegt De Baets. “We zoeken nog naar een alternatief.” Als alles goed gaat, starten de renovatiewerken eind dit jaar. Eind 2023 zou de Nike winkel dan de deuren kunnen openen.

Lange geschiedenis

Het gebouw in de Veldstraat 88 werd gebouwd in brutalistische stijl in 1965. Het opvallende ontwerp is van Léon Stynen en Paul de Meyer, die ook het casino in Oostende en deSingel in Antwerpen ontwierpen. Opdrachtgever was de kledingketen C&A, die er de daaropvolgende jaren was gevestigd.

In de jaren ’80 kwam de boeken-, muziek- en multimediaketen Fnac in de plaats. In 2019 verhuisde die winkel naar een kleiner pand verderop in de Veldstraat. Het pand kreeg de voorbije maanden verschillende tijdelijke invullingen. Eerst als expositieruimte voor een tentoonstelling, en tijdens de Gentse Feesten nam nachtclub Fubar er nog zijn intrek.

LEES OOK.BINNENKIJKEN. 5.999 euro voor één bestelling: in deze discotheek gaan de dure flessen vlotjes over de toonbank

LEES OOK. Binnenkijken. Kunst neemt vroegere Fnac in de Veldstraat in

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent