Wielerhoogdagen komen eraan in Heusden: nieuwe finish, 25.000 bezoekers en een groot scherm

De finish ligt niet langer in de propvolle Tramstraat ligt, maar aan Heusdenkerk. ©  ghl

HEUSDEN -

Een nieuw parcours, een groot scherm aan de kerk en zonnig weer. In Heusden ligt alles klaar en is het aftellen naar de eerste Heusdenkoers in drie jaar. Sportclub Klaver 7 grijpt daarvoor terug naar het originele concept van het populaire wielerfeest. “Veel fans zullen genieten.”

Geert Herman

Een feestje voor en een feestje na, daar houden ze van bij Sportclub Klaver 7. Ook van de persvoorstelling van de eerste Heusdenkoers in drie jaar maakten ze naar goede gewoonte een feest waarop iedereen welkom was.

De fel verjongde sportclub telt af naar de wielerhoogdagen, nu zaterdag en volgende dinsdag. Nog vóór de hype van het vrouwenwielrennen begrepen ze in Heusden al dat ze ook de dames in beeld moesten brengen.

“We zijn fier dat we bij de dames-elite zaterdag toppers aan de start krijgen, met Mieke Docx van Lotto-Soudal en met Belgisch kampioen en ex-kampioen Kim De Baat en Jesse Vandenbulcke”, vertelt Fred Hamerlinck bij een broodje en een Haeseveld in de gelijknamige brouwerij.

Hamerlinck is voorzitter van Klaver 7 én de kleinzoon van ‘Don Fredo’, de allereerste winnaar van de legendarische koers in 1929. Fred senior opende na zijn wielercarrière in Wondelgem een café met dezelfde naam dat nog altijd bestaat.

 ©  ghl

Hoogmis

De hoogmis van de heren is voor volgende dinsdag. “Van schitterend zomerweer zijn we nu al verzekerd”, zegt Hamerlinck lachend. Hij hoopt opnieuw op 25.000 toeschouwers rond het nieuwe parcours.

“We hebben in de lange coronapauze een aantal dingen herdacht. De grote wijziging is dat de aankomst niet langer in de propvolle Tramstraat ligt, maar dat er nog een stevig tandje moet worden bijgestoken tot aan Heusdenkerk. Die paar honderd meter zorgen voor een brede boulevard, ideaal voor een koninginnesprint waarvan veel fans zullen genieten.”

In het parcours is ook de heraangelegde Wellingstraat – inclusief kasseitjes – opgenomen. “Dat is bijna terug naar het origineel, want in de beginjaren van Heusdenkoers, 93 jaar geleden, passeerde de koers daar ook al. We kregen vooral positieve reacties op die vernieuwing.”

Livestream

Naar jaarlijkse gewoonte heeft Hamerlinck het deelnemersveld vakkundig in beeld gebracht in een overzichtelijke PowerPoint. “Ik reken zeker op 175 renners, maar er wordt nog elke dag onderhandeld. We hebben teams uit Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Venezuela en zelfs de kampioen van Zuid-Korea, wiens naam ik je ga onthouden. Uit ­eigen land zegden Edward Theuns, Brent Van Moer én Lawrence en Oliver Naesen al toe. Van de mannen van Hilaire Van der Schueren verwacht ik snel nieuws.”

Nog nieuw is dat Heusdenkoers voor het eerst een motor met camera in de koers heeft, waardoor er een livestream komt op groot scherm aan de kerk. “Daar hebben we voor het eerst ook een HK-café dat we zelf beheren, zonder concurrentie te zijn voor de horeca”, vertelt Hamerlinck. “Inkomsten genereren blijft belangrijk, al mogen we na twee jaar koerspauze niet klagen over interesse van sponsors.”

www.heusenkoers.be

 ©  ghl

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent