Brandweer smeekt om voorzichtig te zijn tijdens droogte: “Barbecue niet, ook niet in eigen tuin”

 ©  ss

De brandweer van Antwerpen roept mensen op om dezer dagen bijzonder voorzichtig te zijn wegens de droogte. Zowel in parken als tuinen let je de komende tijd maar beter extra op, klinkt het, en een barbecue kan je best uitstellen. “Een natuurbrand kan ook in de stad rampzalige gevolgen hebben”, klinkt het.

wverBron: Belga

Door de aanhoudende droogte is er in bossen, natuur en parken een zeer hoog brandrisico. Ook in tuinen is het kurkdroog. Daarom vraagt de brandweer aan de bevolking om alert te zijn. “Bij deze droogte is het minste vlammetje al genoeg om een heuse brand te veroorzaken.”

De waarschuwingscode voor natuurbrand staat momenteel op oranje, de brandweer sluit niet uit dat dit later deze week nog verhoogd wordt tot code rood. Dat staat voor extreem droog en acuut brandgevaar in de natuur.

“Je ziet het ook met eigen ogen: bomen, struiken, hagen en planten zijn verdord, terwijl grasperken hun groene kleur verliezen”, zegt Marie De Clercq, de woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen. “Zo’n droge vegetatie vat bij het minste vuur en in combinatie met wat wind verspreidt een brand zich nu gevaarlijk snel.”

Sigarettenpeuken

Aan inwoners en bezoekers van Antwerpen vraagt de brandweer om extra aandacht te hebben voor brandgevaar en onder meer barbecues uit te stellen, geen sigarettenpeuken op de grond te gooien en afval en glas steeds mee naar huis te nemen. Ook in je eigen tuin en op privéterrein gelden de adviezen. “In plaats van worsten op de barbecue te bakken, doe je dat best gewoon in de pan”, klinkt het.

“Bij grote of simultane branden wordt snel opgeschaald”, klinkt het nog. “Naburige brandweerzones staan klaar om elkaar bij te staan met tankwagens of gespecialiseerde wagens voor natuurbrand. En tijdens de warme dagen is er ook aandacht voor voldoende aflossing van brandweerpersoneel tijdens eventuele branden en interventies.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kampvuur verboden in provincie Luxemburg

De gouverneur van Luxemburg Olivier Dervaux beperkt vanwege de droogte via een politiebevel het aansteken en gebruik van vuur in de provincie. De regels gaan vanaf vandaag in.

 ©  Katrijn Van Giel

Het is verboden buiten een vuur aan te steken, met uitzondering van een reeks voorwaarden. Vuurwerk is eveneens verboden, al kan de burgemeester wel toestemming geven. En ook het gebruik van thermische onkruidverdelgers is niet toegestaan.

Barbecues en vuurschalen zijn niet getroffen door het verbod, maar mogen niet onbewaakt worden achtergelaten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten