Leveranciers van reddingsvesten en boten voor mensensmokkelaars moeten in de cel blijven

 ©  carlo coppejans

Gent -

De drie verdachten in een zaak van mensensmokkel met ‘small boats’ blijven een maand langer in de cel. Dat heeft de raadkamer dinsdag beslist. “De mannen leverden vanuit Gent bootjes en zwemvesten aan andere bendes en wilden zelf ook smokkelen”, klinkt het bij de federale politie.

Simon Dekaezemaker

Bij een toevallige controle werd een opblaasbare boot, reddingsvesten en een buitenboordmotor aangetroffen door de politie in een voertuig. De drie inzittenden van de wagen werden opgepakt voor verhoor. In opdracht van het parket Oost-Vlaanderen werd nadien een onderzoek opgestart.

Na een tijdje vielen de puzzelstukken in elkaar. De bende opereerde vanuit Gent en ze leverden nautisch materiaal aan andere organisaties die de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk met zogenaamde ‘small boats’ regelden. “Vermoedelijk wilden ze dit zelf ook doen”, zegt de federale.

Huiszoekingen

Begin augustus werd het netwerk opgedoekt door de federale politie. Daarbij werden ook de speciale eenheden ingeschakeld en het interventiekorps Oost-Vlaanderen. Op acht plaatsen werden huiszoekingen uitgevoerd: vijf in Gent, twee in Deinze en één in Roeselare.

In totaal werden zes verdachten opgepakt en drie daarvan mochten na verhoor beschikken. Drie anderen werden aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. “De raadkamer besliste om ze een maand langer in de cel te houden”, laat één van de advocaten van de verdachten weten.

LEES OOK. Bende die boten en reddingsvesten leverde aan mensensmokkelaars opgerold: drie verdachten aangehouden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent