Ruim 12.000 Belgen rijden rond met een vervallen rijbewijs en riskeren boete, rijverbod of zelfs gevangenisstraf

 ©  DBA

Meer dan 12.000 Belgen rijden rond met een vervallen rijbewijs. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Marianne Verhaert (Open VLD) aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

gjsBron: BELGA

Wie in ons land slaagt voor het rijexamen, krijgt sinds 7 juli 2010 een Europees rijbewijs, dat er uitziet als een plastic bankkaart. Die kaart moet, in tegenstelling tot het oude, papieren rijbewijs, om de tien jaar vernieuwd worden, net zoals identiteitskaarten. Bij het vervallen van dat rijbewijs krijg je echter niet automatisch een uitnodiging om bij de gemeente een nieuw te gaan halen.  

Uit cijfers die Kamerlid Verhaert opvroeg, blijkt dat van 23.706 rijbewijzen die in 2010 en 2011 werden uitgereikt met een administratieve geldigheid van tien jaar er 12.139 nog niet werden vernieuwd. Die mensen rijden dus rond met een vervallen rijbewijs.

Wie zonder geldig rijbewijs rijdt, riskeert een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar of een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar. Als bij een ongeval wordt vastgesteld dat je rijbewijs vervallen is heeft dit ook voor de verzekering grote gevolgen.

Minister van Mobiliteit Gilkinet heeft al aangekondigd dat hij werk maakt van een herinneringssysteem, maar dit is nog niet operationeel, aldus nog Kamerlid Verhaert. Die laat dinsdag nog weten dat ze het essentieel vindt dat het systeem van een herinnering snel in werking treedt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten