50-tal magistraten ‘opgesloten’ in nieuwe gevangenis

Werner Rommers

Een vijftigtal magistraten krijgt de kans om twee dagen lang opgesloten te worden in de nieuwe gevangenis van Haren, aan de rand van Brussel. Dat blijkt uit een brief van het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding die de krant La Dernière Heure kon inkijken.

LEES OOK. Onze man ging undercover als cipier bij de grootste misdadigers van ons land: “Moordenaars, pedofielen, terroristen...” (+)

De megagevangenis van Haren, die op termijn plaats biedt aan bijna 1.200 gedetineerden, wordt in principe in oktober in gebruik genomen. Opdat de cipiers de veiligheidsprocedures goed onder de knie zouden hebben, zal er in september stevig worden geoefend. Daarbij krijgen zo’n 55 magistraten – denk aan procureurs, onderzoeksrechters maar ook rechtbankvoorzitters – de kans om twee dagen lang het regime van een gedetineerde aan den lijven te ondervinden. Waarbij ze hun gsm moeten afgeven, een gevangenisplunje moeten aantrekken, en effectief ’s nachts de deur van hun cel in het slot horen vallen.

Opmerkelijk: er is ook al een zogenaamd stopwoord gekozen, voor wanneer de magistraat – of de cipier die voor de magistraat instaat – het welletjes vindt. Bijvoorbeeld wanneer de magistraat in zijn cel claustrofobie krijgt of de cipier vindt dat de magistraat zich te fel inleeft in zijn rol als misdragende gedetineerde. Wanneer een van beiden ‘terminus’ roept, wordt de inleefstage vroegtijdig beëindigd.

Toen enkele jaren geleden de gevangenis van Beveren in gebruik werd genomen, gebeurde al eens hetzelfde. Enkele deelnemende procureurs en rechters waren naderhand erg onder de indruk van het effect van een vrijheidsberoving. (wer)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten