Meer dan 1 miljoen mensen gebruiken Universele Bankdienst: wetsvoorstel moet systeem aan banden leggen

Kamerfractieleidster voor Vooruit Melissa Depraetere. ©  Thijs Pattyn

Wie digitaal niet zo goed uit de voeten kan, moet van banken wettelijk de garantie krijgen op een aantal basisdiensten. Vooruit dient daarover een wetsvoorstel in. De partij gelooft niet in het vrijwillige charter dat de overheid daarover met de banken heeft afgesloten en dat door meer dan 1 miljoen mensen wordt gebruikt.

Het charter rond de Universele Bankdienst (UBD) is sinds begin dit jaar van kracht en is een pakket aan diensten waar ouderen of mensen die digitaal niet goed uit de slag kunnen tegen maximaal 60 euro per jaar gebruik van kunnen maken. Het gaat onder meer om 60 verrichten die de bank nog manueel verwerkt, 24 geldafhalingen of het printen van de rekeninguittreksels in automaten van de eigen bank.

LEES OOK. Bankieren zonder internet en zonder je blauw te betalen: zo kan het nog (+)

Dat er zoveel mensen van gebruikmaken, bevestigt volgens Vooruit de nood aan dergelijke maatregelen. Alleen gelooft de partij niet in de vrijblijvendheid van het charter. “De dienstverlening (bij de banken, red.) blijft achteruitgaan en het charter verhindert dat niet. Argenta maakte onlangs nog bekend dat het veel automaten sluit. Uittreksels printen zit er dan niet meer in”, zegt Kamerfractieleidster voor Vooruit Melissa Depraetere. Bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) plant eind dit jaar een evaluatie van de UBD, maar Vooruit wil er niet op wachten en dient nu al een voorstel in om het wettelijk te verankeren. (fem)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten