Groen roept regering Jambon op klimaatadaptatieplan uit te werken

Dat Vlaanderen geen klimaatadaptatieplan heeft, “krijg je mij en alle Vlamingen die de komende dagen uit hun vel zweten niet meer uitgelegd”, zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. ©  BELGA

Groen wil dat de Vlaamse regering dringend werk maakt van een klimaatadaptatieplan. Dat Vlaanderen zo geen plan heeft, “krijg je mij en alle Vlamingen die de komende dagen uit hun vel zweten niet meer uitgelegd”, zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout woensdag.

Bron: BELGA

‘“Hitte, droogte, maar ook hevige regenval en overstromingen: het zijn allemaal dingen waar we in de toekomst helaas vaker mee te maken zullen krijgen. Het is ontzettend belangrijk dat we ons zo goed als mogelijk aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis. Alleen lijkt de regering-Jambon dat niet te beseffen: nog steeds is er geen klimaatadaptatieplan”, zegt Vaneeckhout. 

Het vorige klimaatadaptatieplan, voor de periode 2013-2020, liep eind dat jaar af. Een vervolg is er nog niet. In zo’n adaptatieplan moet de regering-Jambon onder andere maatregelen uitwerken om Vlaanderen te beschermen tegen droogte en overstromingen, maar ook tegen hitte. 

Vaneeckhout pleit voor ambitieuze en bindende doelstellingen. Hij verwijst daarbij naar voorbeeldmaatregelen zoals het openleggen van grachten en rivieren om weer water in steden te brengen, de aanplanting van stadsbossen of infiltratie- en verkoelingsmaatregelen. “Een boom in elke wei, zodat ook dieren bij hittegolven de schaduw kunnen opzoeken: het zijn eenvoudige dingen die écht een wereld van verschil kunnen maken als de regering-Jambon er werk van zou maken.”

Volgens de Groen-covoorzitter staat de Vlaamse regering op het gebied van hittemaatregelen “vandaag nergens”. “Dat is een trieste vaststelling in een week waarin de temperaturen dagenlang boven de 30 graden stijgen. Als de regering-Jambon twee jaar geleden haar nieuwe plan had klaar gehad, hadden we nu al vorderingen kunnen zien, maar in de plaats daarvan is het wachten op Godot”, aldus nog Vaneeckhout.

Aangeboden door onze partners