Steeds meer mensen plaatsen alarminstallatie ondanks daling aantal inbraken

 ©  ©Roel Dijkstra / Foto: Joep van

In 2021 is het aantal alarminstallaties in particuliere woningen met meer dan 9 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de beroepsvereniging van de vergunde alarmcentrales ACA (Alarm Centrale Associatie), waarover Le Soir woensdag bericht. Nochtans is het aantal inbraken tussen 2011 en 2021 gehalveerd, van 70.045 inbraken naar 34.140.

gjsBron: BELGA

Vandaag de dag zijn er in ons land zo’n 335.493 alarmen aangesloten. De alarmsystemen maken het mogelijk dat het bewakingspersoneel van de alarmcentrale vanop afstand toezicht houdt op de situatie wanneer een alarm wordt geactiveerd. Indien er daadwerkelijk sprake is van gevaar of een inbraak, verwittigt de centrale de nodige hulpdiensten of de politie.

De ACA wil nog verder gaan door de bewakingsbeelden rechtstreeks aan de politie door te geven “in geval van een echt alarm”, om “de kwaliteit van de interventie te verbeteren”. Dat vereist echter een ingreep van de overheid, want het zou betekenen dat er enkele aanpassingen moeten worden doorgevoerd, onder meer aan de CIC’s, de communicatie- en informatiecentra van de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten