Energieprijzen torenhoog, maar stroomleveranciers draaien verlies

 ©  Bart Dewaele

Ook voor de energieleveranciers in ons land veroorzaken de stijgende prijzen van elektriciteit en gas voor problemen. Volgens De tijd draaiden drie van de grootste vijf leveranciers in ons land vorig jaar verlies.

gjs

De verliezen blijken uit de jaarrekeningen die neergelegd werden. Daarin staat dat Luminus, Eneco en TotalEnergies vorig jaar verliezen lieten optekenen. Bert Clinckers, financieel directeur van Eneco België, haalt in De tijd de gestegen marktprijzen - “maal drie” - en de gestegen commerciële prijzen - “maal 2,5” - aan als redenen. “Je kan als leverancier niet al die kosten onmiddellijk een op een doorrekenen aan de klanten.”

Energiespecialist Florence Carlot zegt verder te verwachten dat de kleinere spelers op de markt het moeilijk zullen krijgen. “De grotere spelers kunnen de hogere prijzen opvangen, maar voor de kleinere leveranciers kan je je vragen stellen of hun financiële buffers bij de huidige hoge prijzen volstaan.” Volgens haar dreigen dan ook nieuwe faillissementen. “Het risico bestaat dat de Belgische energiemarkt in de nabije toekomst een oligopolie wordt waarop alleen nog de grote Franse en Nederlandse groepen actief zijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten