Geliefde kinderboekenauteur Raymond Briggs overleden

 ©  AFP

Kinderboekenauteur Raymond Briggs is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De Brit is vooral bekend van de klassieker The snowman.

gjsBron: belga

“We weten dat de boeken van Raymond geliefd waren bij velen en miljoenen mensen wereldwijd geraakt hebben”, schrijft de familie in een statement. “Tekeningen van fans, vooral kindertekeningen, geïnspireerd door zijn boeken koesterde hij heel erg en hingen op de muur in zijn studio. Hij leefde een rijk en vol leven en zei dat hij gelukkig was om zijn vrouw Jean en Liz, zijn partner gedurende meer dan 40 jaar, in zijn leven gehad te hebben.”

De familie omschrijft Briggs als een “lief en gek” iemand, die hield van practical jokes en bekendstond voor zijn kenmerkende humor. “Hij zal gemist worden door zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen, door zijn vrienden, door zijn team en zorgpersoneel en zijn buren.”

De sneeuwman

Briggs was vooral bekend van De sneeuwman, een prentenboek uit 1978 zonder tekst, bestaande uit dromerige potloodtekeningen. Het is Briggs’ bekendse boek, waarvan wereldwijd 5,5 miljoen exemplaren verkocht werden. De held van het verhaal is een jongetje met rood haar. De sneeuwman die hij gemaakt heeft, komt ’s nachts tot leven.

In 1982 verscheen er een animatiefilm die gebaseerd was op het boek. Zanger David Bowie sprak een inleiding in voor de film. De kinderfilm en zijn muziek maken sindsdien deel uit van de magie rond Kerstmis.

Nostalgie

De beroemdste werken van Briggs zijn op zijn eigen leven geïnspireerd en ademen een nostalgie uit naar zijn kindertijd, in de jaren dertig en veertig in Wimbledon, in het zuidwesten van Londen. Zijn oeuvre herinnert aan de Britse sociale geschiedenis van de twintigste eeuw, met zijn sociale klassen, onderwijs en de evolutie van de politiek.

Briggs’ eerste grote succes was Father Christmas uit 1973. In dat prentenboek is de kerstman een oude, prikkelbare man die de kou en sneeuw verafschuwt, en het pijnlijk vindt om cadeaus af te leveren. Recenter, in 2019, ging het in het boek Time for lights out melancholisch over ouder worden en de dood. Hij werkte ook samen met The Oldie, een magazine dat opgericht werd als “vrolijk alternatief voor een pers die geobsedeerd is met jeugd en beroemd zijn”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten