Bert Van Lerberghe wil Tim Merlier naar Europese titel loodsen: “Ik doe alles voor mijn beste vriend”

Bert Van Lerberghe wil nog een mooie tweede seizoenshelft neerzetten. © BELGA

Bert Van Lerberghe maakt zondag op het Europees kampioenschap in München deel uit van de sprinttrein van Tim Merlier. “We moeten hem op tweehonderd meter van de finish kunnen afzetten bij de eerste vijf”, zegt de Tiegemnaar.

Michel Vanden Heede

“Edward Theuns en ik zullen achter elkaar zitten. We zullen onze kopman onderweg en in de laatste rechte lijn zo goed mogelijk bijstaan. Ja, we beschikken over een relatief goede ploeg voor dit soort werk. Iedereen wil op het vlakke parcours knokken voor onze spurter. Eigenlijk krijg ik op het EK dezelfde taak als bij mijn ploeg Quick-Step Alpha Vinyl (waar hij al vaak de sprint aantrok voor Fabio Jakobsen, red). Met Tim Merlier (die volgend jaar zijn ploegmaat wordt, red) heb ik meer dan een goede klik. Al sinds mijn jeugd is hij mijn beste vriend. We zijn twee handen op één buik. Hij is zelfs peter van ons jongste kindje. Ook in koers zullen we elkaar goed aanvoelen. Voor hem doe ik alles.”

“Zelf ben ik nog niet super, maar mijn conditie wordt wel alsmaar beter”, vindt Bert Van Lerberghe. “In de eerste seizoenshelft had ik voortdurend pech. Na een coronabesmetting in het voorjaar trok ik met een heel smalle basis naar de Ronde van Italië. Door een zware hersenschudding had ik amper een week deftig kunnen trainen. Het was afzien ginds. Na afloop liep ik nog een keer corona op. Gelukkig heb ik van de ploegleiding voldoende tijd gekregen om te herstellen. De voorbije periode heb ik wel veel gekoerst. In de Ronde van Polen, de Tour of Leuven en het Circuit Franco-Belge kon ik volop ritme opdoen. Ik reken zondag in München op supercompensatie. Na het EK betwist ik een hele rij eendagskoersen zoals Hamburg, de Grote Prijs Impanis, het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp en Fourmies. Dat zijn allemaal afspraken waarin ik me in de kijker kan rijden. Ik wil er na al mijn tegenslagen een mooie tweede seizoenshelft uitpuren.”

Yves Lampaert haakte af voor zowel de tijdrit als de wegrit. Hij is nog steeds niet volledig hersteld van zijn inspanningen in de Tour. Jens Keukeleire zou hem zondag vervangen in de wegrit, maar ook de invaller paste nu voor het EK. (tvm)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten