Gevaarlijke bacterie is terug: ook kajaks en kano’s worden nu ‘ontraden’ door blauwalg in water aan populair dok

 ©  FVV/BST

GENT -

De blauwalgen zijn terug in de wateren van Gent: zowel in de Ringvaart als aan het Houtdok zijn de irriterende bacteriën in juli vastgesteld. Zwemmen is dan ook ten stelligste verboden. En zelfs kanovaren en het populaire ‘suppen’ wordt nu ook afgeraden.

Bert Staes

“We hebben metingen uitgevoerd waaruit blijkt dat er blauwalgen aanwezig zijn in het Houtdok en in de Ringvaart.” Waterbeheerder De Vlaamse Waterweg verbiedt daarom deze zomer jetskiën, waterskiën en wakeboarden op de vaart. “We ontraden ook watersporten zoals kajakken, kanovaren en suppen.”

Zwemmen en duiken is er sowieso verboden, ook aan het populaire Houtdok. Metingen die werden gedaan op 15 juli geven aan dat er opnieuw blauwalgen in het water zitten. Dat zijn bacteriën die irritaties kunnen veroorzaken aan de ogen of huid, maar ook hoofdpijn en maag- en darmklachten.

Het is niet de eerste keer dat blauwalgen opduiken aan het Houtdok. Studenten van de HoGent waarschuwen de zwemmers in juni nog: wie er een slok water binnenkrijgt, riskeert ziek te worden.

LEES OOK. Diarree, infecties, misselijkheid… “Wie hier zwemt, riskeert het allemaal”

 ©  fvv

Droge zomers

Ook de vijver van de Blaarmeersen kreeg er al verschillende zomers mee te maken. “Droge en warme zomers zorgden op verschillende plaatsen voor een sterke toename (bloei) van blauwalgen”, klinkt het.

In de Ringvaart en het Houtdok is het daarom ook verboden om water op te halen als drinkwater voor dieren of om voedergewassen te besproeien. Aan het Houtdok zijn de blauwalgen de zoveelste domper op rij voor Gentenaars die verkoeling zoeken.

Buiten de Blaarmeersen kan je op geen enkele plek in Gent legaal in open lucht zwemmen. Het oude scheepsdok trekt dan ook steevast veel zwemmers. Dit voorjaar vond er zelfs nog een massaal ‘dobberprotest’ plaats om een oplossing te eisen. Maar dat zal duidelijk nog niet voor meteen zijn.

LEES OOK. Massale ‘bootjesbetoging’ om meer zwemwater in de stad te eisen

 ©  David Van Hecke

 ©  bst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent