35 Chinezen besmet met nieuw virus dat overgaat van spitsmuizen op mensen

 ©  AP

Een nieuw virus dat van spitsmuizen op mensen overspringt veroorzaakt ongerustheid in China. In het oosten van het land zijn al 35 mensen besmet geraakt met het Langya-virus. Dat staat te lezen in het gezaghebbende New England Journal of Medicine.

gjs, agg

De onderzoekers volgen het Langya-virus, dat familie is van het dodelijke hendravirus, van dichtbij op. Het eerste geval werd eind 2018 al gedetecteerd in de noordoostelijke provincies Shandong en Henan, maar nu pas werd het door onderzoekers formeel geïdentificeerd.

Het heeft er alle schijn van dat het virus van spitsmuizen op mensen overspringt, en niet van mens op mens. De besmette personen zijn mensen die veel met dieren werken. In het oosten van China zijn het bijvoorbeeld besmette boeren die klagen over koorts, verlies van eetlust, vermoeidheid, spierpijn en hoesten. Ook bij fabriekswerkers werd het virus al vastgesteld. “Contact tracing bij besmette personen bracht geen besmetting van mens op mens aan het licht”, aldus de onderzoekers. “Maar er is onderzoek op grotere schaal nodig om te kunnen uitsluiten dat het van mens op mens overspringt.”

De symptomen die de besmette personen vertonen, worden als mild ervaren. Er is nog niemand overleden aan de gevolgen van de besmetting. Volgens de onderzoekers is er dan ook geen reden tot paniek. “Ze hebben allicht gelijk”, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven). “Niet ieder virus dat van dier op mens overgaat, hoeft problematisch te zijn. De mens kan ook een doodlopend straatje zijn en dan verspreidt het virus niet verder.” Het feit dat er sinds 2018 niet veel meer gevallen zijn opdoken lijkt hier ook op te wijzen.

De henipavirussen, de familie waartoe Langya en Hendra behoren, worden door virologen en epidemiologen nauwgezet opgevolgd. “Virussen uit die groep hebben, net als coronavirussen, het potentieel om op een of andere dag een epidemie of zelfs een pandemie te veroorzaken”, zegt Neyts. Daarom is het lab van Neyts van het Rega Instituut, recent een programma opgestart om alvast remmers van henipavirussen te ontwikkelen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten