Eerste vrouw met apenpokken besmet in ons land

Voor het eerst is in ons land het apenpokkenvirus vastgesteld bij een vrouw. Dat heeft Boudewijn Catry van gezondheidsinstituut Sciensano meegedeeld.

gjsBron: BELGA

In ons land zijn al 546 bevestigde gevallen van apenpokken gemeld. Het gaat om 304 gevallen in Vlaanderen (56 procent), 187 in Brussel (34 procent) en 55 in Wallonië (10 procent). Zo goed als alle patiënten (96 procent) vertoonden huidletsels. Ongeveer 66 procent had ook algemene symptomen zoals koorts en onwel zijn. Dertig procent had opgezwollen lymfeklieren. Achtentwintig personen werden al gehospitaliseerd, maar niemand van hen kwam op een afdeling intensieve zorg terecht. Er zijn in ons land geen sterfgevallen.

Het virus wordt nog altijd voornamelijk overgedragen via seksueel contact tussen mannen. Het waren tot nu toe dan ook allemaal mannen bij wie een besmetting vastgesteld werd. Daar is nu verandering in gekomen.

“Het aantal besmettingen lijkt wel af te toppen”, aldus Catry. “De komende weken zullen moeten uitwijzen of er een stagnatie dan wel een daling is.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten