Taxi betrapt met 12 kilogram cocaïne aan boord in Gentbrugge: “Straatwaarde tot 100.000 euro”

 ©  BELGA

Gent -

12 kilogram aan cocaïne en heroïne in aparte pakjes. Dat was de ‘bagage’ die de politie dit voorjaar in Gentbrugge aantrof bij een passagier van een Nederlandse taxi. De 22-jarige man stond woensdag voor de rechter in Gent, samen met de taxichauffeur. De passagier zou minstens 28 keer drugs van Rotterdam naar Moeskroen hebben gebracht in opdracht van een Nederlandse bende.

Simon Dekaezemaker

De Nederlandse taxi was op 25 maart onderweg van Rotterdam via Antwerpen en Gent naar Moeskroen. Maar de Mercedes reed te snel en de politie hield hem tegen in Gentbrugge om een controle uit te voeren. In de wagen vonden de agenten tussen de benen van een passagier een rugzak met daarin verschillende pakjes “bruin en wit poeder”. Cocaïne en heroïne, zo bleek, in totaal 12 kilogram. Zowel de taxichauffeur als zijn passagier, beiden Nederlanders, werden daarop gearresteerd.

Uit de ANPR-camera’s en telefonieonderzoek zou blijken dat de passagier minstens 28 keer drugs heeft gesmokkeld. Elf keer werd hij ‘gespot’ met dezelfde taxichauffeur. Volgens de man werkte hij in opdracht. “Op zijn gsm vonden we filmpjes waarin hij pronkte met een wagen en de drugs versneed”, pleitte de procureur. “In de wagen lag cocaïne met een straatwaarde van 10.000 tot 100.000 euro. Met zijn handeltje verdiende hij minstens 25.000 euro.”

De Nederlandse chauffeur en de passagier stonden woensdag in de Gentse rechtbank terecht. ©  SD

Vrijspraak voor chauffeur

De 22-jarige passagier bekende de feiten. Het parket vroeg dan ook vier jaar celstraf voor de man, 16.000 euro boete en een verbeurdverklaring van 25.000 euro. “Dit is niet de grote drugscrimineel. Die zou zich niet laten filmen door een dashcam of zo’n filmpjes maken”, pleitte zijn advocaat Dennis Van Overstraeten, die een celstraf met uitstel vroeg. “Dit gaat over een jonge gast die wat geld wilde verdienen. Geef hem nog een kans zodat hij zijn leven kan herpakken.”

De taxichauffeur, die een vrouw en twee kinderen heeft, riskeert twee jaar celstraf voor de drugshandel. Zelf vroeg de man de volledige vrijspraak. “De andere beklaagde zegt het zelf: ze hebben samen verschillende ritten gemaakt, maar mijn cliënt was niet op de hoogte”, pleitte advocaat Walter Van Steenbrugge. “De dashcambeelden tonen dat ook duidelijk aan. In het dossier zit dan ook niets dat hem verder linkt aan deze feiten. Een vrijspraak is logisch. ”

Vonnis op 12 augustus.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent