Denis zamelt geld in voor zijn ‘extra groot gezin’: “De wereld kunnen we niet veranderen, maar voor hen een verschil maken wel”

Denis staat vrijdag aan de start van de Dodentocht. ©  fvv

Wondelgem -

Ann Verlot en Denis Schietse wonen sinds mei samen met acht mensen met een beperking, in een ‘villa’ in Wondelgem. Om geld in te zamelen voor zijn extra groot ‘gezin’, staat Denis vrijdag aan de start van de Dodentocht. “De wereld kunnen we niet veranderen, maar voor die mensen maken we wel een verschil.”

Max Dedulle

“Men noemt ons een zorgkoppel.” Ann Verlot en Denis Schietse wonen sinds mei in de Helmkruidstraat samen met acht ‘vips’, stuk voor stuk mensen tussen 25 en 55 jaar met een (meestal aangeboren) beperking.

“We beschouwen dit echt als ons grote gezin”, zegt Denis. “Elke ochtend zitten we samen aan de ontbijttafel, ’s middags lunchen we samen en ’s avonds spelen we een spelletje of kijken we tv. Voor de bewoners zijn we echt een vertrouwenspersoon, iemand op wie ze elk uur van iedere dag kunnen rekenen. Daarnaast krijgen we de hulp van een klein team van drie opvoeders.”

Ann werkte vroeger in de zorg voor mensen met dementie, Denis heeft een achtergrond als coach voor bedrijven. “Het einde van onze loopbaan komt langzaam dichterbij en we wilden nog iets samen doen. Stiekem hadden we al langer de droom om een kleinschalig zorginitiatief op te starten.” (lees verder onder de foto)

Denis en Ann wonen als zorgkoppel in bij mensen met een beperking. ©  fvv

VillaVip bestaat al langer in Wondelgem. “Net voor Nieuwjaar hoorden we dat ze een nieuw zorgkoppel zochten. Na een lange selectieprocedure mochten we hier onze intrek nemen, en begin mei zijn we verhuisd.”

Auto’s wassen

In Wondelgem zijn Ann, Denis en hun bijzondere gezin intussen lokale bekendheden. “We vinden het belangrijk om aanwezig te zijn in de buurt. Zo wassen we auto’s, verzorgen we de dieren van buurtbewoners die op vakantie gaan, rapen we afval en trekken we er geregeld op uit. Dan zien we de bewoners echt openbloeien, en dat is de mooiste beloning voor ons werk. De wereld kunnen we niet veranderen, maar voor die mensen maken we wel een verschil.”

Om nog makkelijker uitstapjes te kunnen maken, zou VillaVip graag een elektrische duofiets hebben. “De meeste bewoners kunnen niet zelfstandig fietsen”, legt Denis uit. “Met een duofiets lukt het wel, alleen kost zoiets veel geld. Voor een tweedehands exemplaar betaal je al snel 3.000 euro.” (lees verder onder de foto)

De Dodentocht is minder lang dan anders. “Jammer”, vindt Denis.  ©  fvv

Domper

Om dat geld in te zamelen, stapt Denis dit weekend de Dodentocht. Wie wil, kan hem daarbij sponsoren. “Tijdens de coronacrisis moest ik niet meer in de file staan. De vrijgekomen tijd vulde ik in met wandelen. Nog steeds probeer ik elke ochtend vóór 7 uur al tien kilometer te stappen, al lukte dat de jongste maanden niet altijd. De Dodentocht stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en als ik er intussen onze werking mee kan steunen, is dat mooi meegenomen.”

Door de voorspelde hitte telt de Dodentocht dit jaar geen 100, maar ‘slechts’ 65 kilometer. “Een domper”, vindt Denis. “De gezondheid gaat natuurlijk voorop, maar ik had de volledige afstand ook wel zien zitten. Maar ik bekijk het positief: volgend jaar keer ik gewoon terug.” (lacht)

Wie een steentje wil bijdragen, of gewoon wil volgen hoe Denis het er vanaf brengt, kan terecht op de Facebookpagina van VillaVip Wondelgem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent