Russische politie doet inval in huis van protesterende tv-journaliste

 ©  AP

De Russische politie heeft een inval gedaan in de woning van de televisiejournaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Marina Ovsjannikova, die al herhaaldelijk werd beboet voor haar kritiek op het Russische leger en de Russische invasie, moet rekening houden met een lange celstraf.

gjsBron: BELGA

De inval is mogelijk een reactie op de jongste protestactie van de journaliste. Ze hield in Moskou in de buurt van het Kremlin, de zetel van de regering, een plakkaat omhoog met de tekst: “Poetin is een moordenaar, zijn soldaten fascisten.”

Ovsjannikova verwijt de autoriteiten tegenstanders van de oorlog te intimideren. De Russische regering heeft sinds het begin van de invasie in Oekraïne op 24 februari meerdere wetten ingevoerd die kritiek op de oorlog strafbaar stellen. De journaliste verstoorde in maart een live-uitzending van de staatszender waar ze voor werkte door de studio binnen te lopen en “stop de oorlog” te roepen. Ze toonde ook een protestbord waarmee ze vroeg de propaganda van de staatsmedia niet te geloven. De medewerkster van de zender nam daarna ontslag en week korte tijd uit naar het buitenland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten