Atletiek

Karen Van Proeyen (37) pakt zware Sierre-Zinal aan: “Heb nog veel te leren”

Karen Van Proeyen op de 10 Miles van Hoeselt.  © Raymond Lemmens

Zaterdag gaan drie Belgische atletes resoluut voor een ereplaats in één van de mooiste berglopen ter wereld: de 31 km-loop van Sierre naar Zinal. Daarbij ook marathonloopster Karen Van Proeyen, die meer en meer haar gading vindt in de lange natuurlopen.

Willy Goossens

Niet minder dan 6.000 lopers, van wie ook heel wat Afrikaanse toppers, staan zaterdag in het Zwitserse Sierre aan de start van een bergloop, waar geen meter vlak gelopen wordt. In totaal moeten 2.200 hoogtemeters overwonnen worden, al de rest verloopt in dalende lijn. Na 10 kilometer zitten de deelnemers al boven een hoogte van 2.000 meter.

Karen Van Proeyen is onder leiding van trainer Luk Verlaenen al een tijdje bezig met de omschakeling naar de natuurlopen. Toch liep de 37-jarige ROBA-atlete begin april nog een persoonlijk record op de marathon. In Hannover klokte ze 2u36’18” af.

“Ja, en dan waren de omstandigheden met temperaturen in de buurt van het vriespunt zeker niet ideaal. Drie weken later liep ik nog de marathon van Enschede, maar daar slaagde ik er niet in om beter te doen. De rest van het seizoen heb ik me dan maar op enkele natuurlopen toegelegd”, vertelt Van Proeyen.

Berglopen eigen maken

“Ik heb uiteraard op dat vlak nog heel veel te leren, vooral dan in de technische stukken. Ook de afdalingen zijn nog niet direct aan mij besteed. Zo lag ik in de 35 kilometer lange trail van La Chouffe mooi aan de leiding toen ik op anderhalve kilometer van het einde letterlijk op mijn gezicht terecht kwam. Aangenaam is natuurlijk anders, maar ik ben toch nog als winnaar over de eindstreep geraakt. De voorbije maand ben ik dan twee weken naar Italië en Zwitserland getrokken om me het specifieke berglopen nog meer eigen te maken”, aldus nog Karen Van Proeyen.

Nog een kanshebster op een ereplaats is Charlotte Moerman, een atlete die in de buurt van Lausanne woont en elke dag in de Zwitserse Alpen traint. Op het recente EK in Spanje finishte ze als 16de. Ook Vanja Cnops, de in Singapore verblijvende atlete uit Erps-Kwerps, maakt nog eens de oversteek naar ons continent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten