Nieuwe uitgestorven gekkosoort beschreven: oudste exemplaar van Europa leefde in België

ROBtv

Een internationaal team van paleontologen heeft een nieuwe (uitgestorven) gekkosoort beschreven op basis van een fossiel afkomstig uit Dormaal, een deelgemeente van Zoutleeuw in Vlaams-Brabant. Het dier leefde zowat 56 miljoen jaar geleden en vormt zo de oudste gekkosoort in Europa. “Deze ontdekking levert nieuw bewijs voor de vroege geschiedenis van gekko’s in Europa”, zegt Annelise Folie, paleontoloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

gjsBron: BELGA

De nieuwe hagedis kreeg de naam Dollogekko dormaalensis, vernoemd naar de plek waar het fossiel gevonden is en naar de Belgische paleontoloog Louis Dollo, en leefde tijdens het Eoceen. Toen was er sprake van een veel warmer klimaat, waardoor ook dieren zoals gekko’s hier vertoefden. De wetenschappers beschreven de nieuwe gekkosoort op basis van het gefossiliseerde voorhoofdsbeen. “Zijn unieke vorm en oppervlaktestructuur gaven voldoende informatie om te kunnen besluiten dat het om een nieuwe soort gaat”, klinkt het.

Het KBIN zal het voorhoofdsbeen bewaren in de collecties. Richard Smith, verbonden aan het instituut, vond het fossiel tijdens opgravingen in 1989 en 1990.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten