Tichanovskaja stelt alternatieve Wit-Russische regeringsploeg voor

Archiefbeeld. ©  Kay Nietfeld/dpa

Om de vervanging van de Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko te bespoedigen, heeft de verbannen oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja een alternatieve regeringsploeg voorgesteld.

Bron: BELGA

Twee jaar nadat Loekasjenko, die ook wel de laatste dictator van Europa wordt genoemd, op twijfelachtige wijze de presidentsverkiezingen won, presenteerde de opposante in de Litouwse hoofdstad Vilnius een “verenigd overgangskabinet”, waarvan ze de eerste leden benoemde. 

Het orgaan moet de nationale belangen van Wit-Rusland behartigen, een democratische koers uitstippelen en de rechtsstaat herstellen, aldus Tichanovskaja. De regeringsploeg opereert vanuit ballingschap en beschikt niet over staatsbevoegdheden.

Loekasjenko riep zichzelf op 9 augustus 2020 tot winnaar van de verkiezingen uit, wat onmiddellijk in Wit-Rusland tot nooit eerder geziene protesten leidde. Velen zien Tichanovskaja als de echte winnaar van de stembusgang. De oppositieleidster vluchtte na de verkiezingen naar Litouwen. Door de massale repressie van de staat zijn er nu bijna geen grote demonstraties meer in Wit-Rusland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten