Handelaars van Oudburg maken zich op voor vier dagen feest: “Kom samen met ons shoppen, eten en drinken”

De zaakvoerders van Maaike Kleedt, Simon Says, Uncle Babe’s, restaurant Anar en Villa Barbon zijn er klaar voor. ©  IF

GENT -

Oudburg is sowieso al een van de gezelligste straatjes van Gent, maar dit weekend halen de handelaars en horecazaken alles uit de kast voor de Patersholfeesten.

Bert Staes

LEES OOK. De Patersholfeesten zijn terug én duren dit jaar vier dagen: hier is alles wat je moet weten

De Patersholfeesten zijn terug na drie jaar afwezigheid, en dus ook het ‘kleinere’ broertje Oudburg Feest. Dat is het wijkfeest van de handelszaken in Oudburg, de gezellige eet- en winkelstraat langs het Patershol. Oudburg Feest blijft een publiekstrekker, terwijl de Patersholfeesten zelf dit jaar op een wat kleinere editie mikken.

Vrijdag om 16 uur wordt het startschot gegeven op het podium aan Sluizeken, op het einde van Oudburg. En niet zondag, zoals gewoonlijk, maar pas maandagavond gaat de stekker eruit. Door de feestdag op maandag 15 augustus kunnen de Patersholfeesten dit jaar vier dagen duren.

In Oudburg wordt alles in voorbereiding gebracht voor vier dagen feest. Vrijdag barst het feest los. ©  fvv

“Op het podium aan Sluizeken gaan we maandagavond door tot 22 uur”, zeggen Maaike Vanderweeën en Simon Turner, de dekenin en deken van Oudburg. Er zijn optredens gepland van Froze, Iskander, Tiger Horse en Yakon. “Overdag hebben we ook dansinitiaties.”

Het scheelde niet veel of Oudburg Feest was niet meer doorgegaan. “Door twee jaar zonder inkomsten en lidgeld van onze handelaars was het geen sinecure, maar het is gelukt, mede dankzij subsidies van Puur Gent.” Dat is de middenstandsorganisatie van de Stad Gent.

De handelaars roepen de bezoekers op om ter plaatse te consumeren en dus niet zelf drank mee te brengen. “Het wordt zeer warm, dus dat zit al goed”, zeggen Maaike en Simon met een lach.

Op het Kaatsspelplein beginnen ze vrijdagavond met een ‘stille avond’ voor de buurtbewoners. ©  fvv

Drank zal ook in Oudburg, zoals overal in Gent, worden geserveerd in statiegeldbekers. Dat wordt wat puzzelen, want net zoals op de Gentse Feesten zal ook hier geen centraal systeem met één beker zijn. “Het is het eerste jaar dat we dit doen. Het is voor iedereen nog wat zoeken.”

De zelfstandigen uit Oudburg tellen af. “We voelen dat de mensen er heel veel nood aan hebben elkaar te zien. Oudburg Feest is eigenlijk een echt buurtfeest: we kijken ernaar uit om met alle nieuwe handelaars hier samen te werken en nodigen iedereen uit te komen shoppen, eten, drinken en dansen.”

LEES OOK. De Patersholfeesten zijn terug én duren dit jaar vier dagen: hier is alles wat je moet weten

Maar in Oudburg is het vrijdagavond al volop feest. ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent