Een dure koersfiets voor 60 euro: bende fietsdieven die in Gent actief was voor de rechter

Gent -

Een groep Slowaken riskeert tot drie jaar cel voor een indrukwekkende reeks fietsdiefstallen en heling. De negen beklaagden stonden woensdag in de Gentse rechtbank terecht.

Simon Dekaezemaker

Eén Slowaak stal op 29 maart met zijn bestelwagen een Triban-koersfiets. Snel de laadruimte in en weg. De politie traceerde zijn nummerplaat en kwam zo bij de man uit. “Toen ze de wagen openden vonden ze nog een andere koersfiets, deze keer van het merk Thompson”, zei de procureur woensdag in de rechtbank van Gent.

Samen met nog acht andere Slowaken kon de man worden gelinkt aan heling en een reeks diefstallen van fietsen en portefeuilles. Een dure koersfiets van 800 euro werd gestolen en daarna doorverkocht voor 60 euro. Geld om rond te komen, waarschijnlijk ook om drugs te kopen.

Drie jaar celstraf

De negen beklaagden stonden woensdag voor de Gentse rechtbank terecht. Het openbaar ministerie vorderde voor de beklaagden maximaal drie jaar celstraf, terwijl anderen slechts zes maanden cel riskeren. Verder riskeert de bende elk een boete van honderden euro’s.

Het merendeel van de beklaagden legden volledige bekentenissen af. Slechts enkele feiten werden betwist, net zoals de bendevorming. “Mijn cliënt zal zijn verantwoordelijkheid opnemen”, pleitte advocate Laura Otte. “Hij dacht dat heling niet strafbaar was, maar hij moest duidelijk beter geweten hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent