ENORM protest tegen sloop van sociale woonwijk: “Dit is onverantwoord midden in een wooncrisis”

 ©  fvv

GENT -

WONINGOOT. Die persiflage op de naam van de sociale woonmaatschappij WoninGent is deze week in koeien van letters aangebracht in de straten van de Sint-Bernadettewijk.

Bert Staes

LEES OOK. Lot van Gentse ‘schimmelwijk’ is bezegeld, maar voor ze gesloopt wordt rest nog een ander probleem

Activisten die de leegstaande sociale woningen in de wijk bezetten, zijn boos omdat de oude woonwijk volledig tegen de grond moet. Ze vragen om de wijk blok per blok te vernieuwen en niet in één beweging te slopen. “Het is onverantwoord dat midden in een wooncrisis tweehonderd huizen gesloopt worden.”

Een vijftigtal van de versleten huisjes is ondertussen gekraakt en bezet door voornamelijk Oost-Europese gezinnen, maar die moeten volgende week weg. “WoninGent koos voor een hardvochtig beleid en ontwortelt een gemeenschap die al ondertussen bijna een eeuw gedijt”, zeggen de actievoerders in een verklaring.

 ©  fvv

“En dat ondanks drie jaar verzet, eerst van de oorspronkelijke bewoners, en toen van een alliantie tussen overblijvende bewoners, activisten, sociaal bewogen krakers en geëngageerde kunstenaars.”

De actievoerders zeggen het er niet bij te laten. “We willen een voorbeeld zijn voor elke wijk die hetzelfde lot als Bernadette tegemoet gaat. Dat er opnieuw niet wordt gekozen voor dialoog, toont weinig hoop voor komende gelijkaardige dossiers in Gent.”

 ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent