Donald Trump weigert te antwoorden op vragen Openbaar Ministerie: “Slachtoffer van heksenjacht”

© Reuters

Donald Trump is woensdag ondervraagd door het openbaar ministerie in New York, maar heeft daarbij naar eigen zeggen “geweigerd om vragen te beantwoorden”. Dat meldt hij zelf in een persmededeling. De voormalige president van de Verenigde Staten spreekt van een heksenjacht.

evdg

Hij is voor de zoveelste keer het slachtoffer van een heksenjacht, zo oordeelt Trump na zijn bezoek aan het Openbaar Ministerie in New York. Hij moest daar woensdag naar toe om uitleg te geven over zijn zakelijke praktijken, onder meer onder naam van The Trump Organization. De ondervraging kadert in een onderzoek naar belastingontduiking.

Procureur-generaal Letitia James wilde weten of het bedrijf de waarde van vastgoed verkeerd heeft opgegeven voor onder meer belastingvoordelen en hogere leningen, maar Trump beriep zich dus op het Fifth Amendment, dat stipuleert dat een verdachte niet tegen zichzelf hoeft te getuigen. Achteraf liet de ex-president weten dat hij “weigerde vragen te beantwoorden, in overeenstemming met de rechten en voorrechten die door de grondwet van de Verenigde Staten aan iedere burger worden verleend.”

Al in 2019 werden de belastingaangiftes van Trump opgevraagd, maar hij weigerde altijd om ze te delen. Dinsdag oordeelde een rechter in beroep dat hij dat toch moet doen, daarop liet de commissie in het Huis van Afgevaardigden laten weten dat ze de documenten onmiddellijk verwachten. Een nieuwe opdoffer voor de ex-president, die maandag ook al te maken kreeg met een huiszoeking door de FBI.

Provoceren

Dat Trump zich nu op het Fifth Amendment beroept, wil niet zeggen dat de ondervragingen zullen stoppen. Volgens The New York Times is het goed mogelijk dat er provocerende vragen zullen gesteld worden in een poging om het stilzwijgen van de ex-president te doorbreken. Zodra dat gebeurt, geldt het Fifht Amendment immers niet meer. En dan kan een rechter Trump alsnog verplichten om op de vragen te antwoorden.

Naast Trump moeten ook zijn kinderen Donald Trump Jr. en Ivanka Trump in de zaak een verklaring afleggen. Op zijn eigen sociale netwerk Truth Social, waar hij berichtte over de afspraak bij de procureur-generaal, schrijft Trump dat zijn “geweldige bedrijf en ik van alle kanten worden aangevallen”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten