Roeien EK 2022

Ruben Claeys (KR Sport Gent) trekt met de dubbelvier naar het EK: “We willen vooral progressie zien”

De dubbelvier, voor de nieuwe samenstelling. ©  BLL/RR

Van donderdag tot en met zondag wordt op de Olympische watersportbaan van München het EK geroeid. Bondscoach Axel Müller stuurt slechts vijf roeiers naar dat toernooi, waaronder twee Gentenaren: Ruben Claeys (KR Sport Gent) en Tim Brys (KR Club Gent).

Net zoals in de finale van de World Cup komen Claeys en Brys het water op in de zware dubbelvier, al is daar sinds half juli wel een en ander gewijzigd. “Klopt”, zegt Ruben Claeys. “Na enkele tests van de bondscoach verhuisde ik met Tim van de boeg naar de slag. Ook Gaston Mercier en Ward Lemmelijn wisselden van plaats. Ward zit nu achter mij en Gaston voor Tim.”

Jij krijgt als slagroeier een totaal andere rol.

Ruben: “Inderdaad, al sta ik daar echt niet bij stil. Tim is onze nieuwe stuurman, terwijl ik het tempo bepaal. De voorbije weken werd op de afgebakende baan van Hazewinkel duidelijk dat Tim het sturen onder de knie heeft. Op mijn beurt probeer ik een ritme te vinden waarbij onze krachtroeiers Ward en Gaston zich voluit kunnen uitleven. We hebben er alle vier wel een goed gevoel bij.”

Jullie kijken vast uit naar het EK?

Ruben: “Uiteraard, zij het met enig voorbehoud, want Gaston werd de voorbije week ziek. Even dacht men om hem te vervangen door kersvers wereldkampioen Tristan Vandenbussche. Gelukkig lijkt Gaston nu hersteld. We hopen vooral dat we op dit EK op onze volle waarde zullen roeien.”

Jullie willen beter doen dan de twaalfde plaats in Luzern.

Ruben: “We gaan er wel geen cijfer op plakken. In München krijgen we veertien tegenstanders en zal het niveau sowieso hoger reiken. We willen vooral progressie zien, dus de kloof met sommige landen kleiner maken. Een goed EK-resultaat zou trouwens een ideale boost zijn voor het WK 2022, dat half september in het Tsjechische Racice wordt geroeid.”(bll)

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent