Triatlon

Triatlete Jolien Vermeylen start vrijdag in München aan haar tweede EK: “Ik hoop met de kopgroep mee te zijn”

Het mixed team dat Belgisch kampioen werd. V.l.n.r. Alexis Krug, Jolien Vermeylen, Laura Swannet en Jelle Geens. “Zondag verwacht ik veel van de Mixed Relay”, zegt Vermeylen. © SMB

Vrijdag zijn in München de vrouwen aan zet op het EK kwarttriatlon. Jolien Vermeylen maakt er samen met Valerie Barthelemy en Hanne De Vet deel uit van de nationale delegatie. “Ik hoop om na het zwemmen met de kopgroep mee te zijn”, klinkt het gemotiveerd.

Willy Goossens

Het was voor de 28-jarige triatlete uit Averbode al een bewogen seizoen. Na de Team Relay in Leeds kreeg Vermeylen met Covid te maken, met als gevolg dat ze het WK sprinttriatlon in het Canadese Montreal aan zich moest laten voorbijgaan. “Qua symptomen viel het wel mee”, zegt de Atriac-atlete die begin juli op de kwarttriatlon in Kinrooi haar zesde individuele nationale titel in de wacht sleepte. “Daarna was het weer afwachten of mijn plaats op de Europese ranglijst wel goed genoeg was om internationaal nog aan de bak te komen. Gelukkig kreeg ik vrij snel de melding dat ik in Hamburg aan de start mocht komen.”

Geen ereplaats in Duitsland

In Hamburg zag het er aanvankelijk allemaal goed uit. “Ik kwam als vierde uit het water en maakte na de wissel deel uit van een kopgroep van achttien”, blikt Vermeylen terug. “Maar mijn geluk duurde niet lang. Plots kwam de Nederlandse Van der Kaay in een U-bocht ten val. In het oponthoud dat daarop volgde, verzeilde ik jammer genoeg in de achtervolgende groep, zodat er geen mooie ereplaats meer inzat. Na Hamburg ben ik dan naar Málaga doorgevlogen waar ik met de zwemclub van Aarschot verder kon trainen.” (Lees verder onder de foto)

Jolien Vermeylen in Lommel. © Dick Demey

“In het Spaanse Pontevedra kon ik dan sportief revanche nemen. De zevende plaats was de beste ooit op dat niveau”, is Vermeylen fier. “Nu hoop ik vrijdag in mijn tweede EK kwarttriatlon die lijn te kunnen doortrekken. Na het zwemmen met de kopgroep aan het fietsen beginnen, dat is waar ik zeker voor ga. In de slotloop zal ik dan zoals altijd het beste van mezelf geven. Ik hoop dat al die trainingsarbeid nu toch eens gaat renderen. Alleen moet ik nu nog afwachten of ik de warmte goed kan verdragen. En zondag verwacht ik ook veel van de Mixed Relay.”

De start van het EK Triatlon voor vrouwen wordt vrijdag om 17.15 uur gegeven. De wedstrijd is live te volgen op Sporza. De mannen zijn zaterdag om 16 uur aan de beurt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten