Britse politie arresteert vierde lid van jihadistische “Beatles”

Aine Davis of ‘Jihadi Paul’ (links) is opgepakt. ©  Metropolitan Police / PA

De Britse politie heeft de jihadist Aine Davis opgepakt, een van de zogenoemde “Beatles” van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Britse omroep BBC.

Bron: BELGA

De 38-jarige Davis, ook bekend als Jihadi Paul, werd volgens de BBC woensdagavond gearresteerd op de luchthaven van Luton, ten noorden van Londen. Hij kwam uit Turkije, waar hij een gevangenisstraf van 7,5 jaar uitzat wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De Londense politie bevestigt dat in Luton een man werd gearresteerd en in hechtenis werd geplaatst, maar legt geen verklaring af over de identiteit van de verdachte. Ook een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er geen verdere informatie wordt gegeven zolang het politieonderzoek loopt.

Jihadi John gedood

Davis wordt ervan verdacht deel uit te maken van een IS-cel die tussen 2012 en 2015 in Syrië zeker 27 mensen uit 15 landen heeft ontvoerd. Sommige gegijzelden werden na betaling van losgeld vrijgelaten. Anderen werden gemarteld en sommigen werden op gruwelijke wijze vermoord. De jihadisten werden de “Beatles” genoemd vanwege hun Britse accent.

Bendeleider Mohammed Emwazi, bijgenaamd Jihadi John, werd eind 2015 bij een Amerikaanse droneaanval gedood. Alexanda Amon Kotey, Jihadi Ringo, zit in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uit.

Het vierde lid, El Shafee Elsheikh of Jihadi George, is in april door de jury van een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan onder meer dodelijke gijzeling en samenzwering tot moord. Hij zal wellicht nog deze maand zijn straf kennen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten