Sociale huisvesting krijgt zelfs overschot budget van vorig jaar niet op

Themabeeld. ©  Chris Bosseloo

De wachtlijsten voor sociale woningen zijn lang, maar allicht zal van het budget 2022 voor sociale woningbouw geen cent worden uitgegeven. Dat schrijft De Standaard donderdag.

Bron: BELGA

Met 182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning is de nood in Vlaanderen hoog. Daarom trekt de Vlaamse regering stevige bedragen uit voor de bouw en renovatie van sociale woningen, zowat een miljard euro per jaar in de vorm van leningen aan sociale huisvestingsmaatschappijen. Maar jaar na jaar blijkt dat het budget niet opraakt. Het kan worden overgedragen naar het volgende jaar, maar daar verdringt het dan de besteding van de middelen van dat jaar zelf. 

De Vlaamse overheid zal nu zelfs voor de eerste keer geen eurocent van de voorziene middelen voor dit jaar gebruiken. Uit het antwoord van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) op een vraag van Vooruit-Parlementslid Maxim Veys blijkt dat in de eerste helft van dit jaar nog maar 244 miljoen euro is toegekend voor leningen aan huisvestingsmaatschappijen. En dat terwijl er nog 1,1 miljard ­euro over is van vorig jaar. In het huidige tempo zal dus amper de helft van het geld van 2021 dit jaar toegekend kunnen worden. 

De belangrijkste reden waarom de sociale huisvestingssector de beschikbare leningen niet opneemt, is de geplande fusieoperatie van de sociale huisvestingsmaatschappijen en de sociale verhuurkantoren. Daardoor wachten de sociale huisvestingsmaatschappijen met initiatieven tot er duidelijkheid is over hun toekomst. Ook de groeiende complexiteit van projecten en de logge overlegprocedure spelen een rol. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten