Al 9.000 handtekeningen om vraag over vastgoed van de Stad Gent te beantwoorden

Tijdens de Gentse Feesten zamelde de actiegroep ‘Te duur’ handtekeningen in. ©  fvv

GENT -

Een actiegroep die een volksraadpleging wil organiseren in Gent zegt dat ze op enkele maanden tijd al 9.000 handtekeningen verzameld heeft. De inzet: de gronden en de gebouwen van de Stad Gent.

Bert Staes

LEES OOK. Krijgt Gent na 25 jaar nog eens een referendum? “Tegen het einde van het jaar hebben we 30.000 handtekeningen”

“De teller staat op 9.000. Tegen het einde van dit jaar willen we er 30.000 hebben.” De actiegroep ‘Te Duur’ zegt dat ze na enkele maanden campagne voeren, onder andere op de Gentse Feesten, al bijna aan een derde van de benodigde handtekeningen zit om een volksraadpleging te organiseren.

Om een referendum – officieel een ‘volksraadpleging’ – af te dwingen in Vlaanderen, heb je de steun nodig van tien procent van de inwoners. In Gent betekent dat dus iets meer dan 26.000 geldige handtekeningen van volwassen Gentenaars. Om een buffer in te bouwen, mikt de actiegroep op 30.000 handtekeningen.

Speculatie

De actiegroep wil de Gentenaars een vraag voorleggen over het verkopen van gronden en gebouwen die in eigendom zijn van de Stad Gent. Die worden regelmatig verkocht, omdat het erg duur is om alles te onderhouden en het stadsbestuur het geld elders wil investeren.

De actiegroep is het daar niet mee eens. “Privatiseren van ons gemeengoed draagt bij tot grondspeculatie en dus vastgoedprojecten die te duur op de markt komen.” Ze halen voorbeelden aan zoals de verkoop van een pakket landbouwgronden van het OCMW, de toekomst van het Caermersklooster en een recente beslissing om een buurthuis in Sint-Kruis-Winkel te verkopen.

“Onze voorgestelde vraag gaat naar de grond van de zaak: moeten de overheden stoppen met hun gronden, panden en sociale woningen te vervreemden aan vooral grote private investeringsfondsen en immobiliëngroepen?

LEES OOK. “We voelen ons vierderangsburgers”: dorp boos omdat hun ‘enige ontmoetingsplek’ verkocht wordt om te besparen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent