Fastned opent twee snellaadstations rond, maar niet in Gent

 ©  mye

Fastned, de Nederlandse uitbater van laadstations voor elektrische auto’s, opent twee stations voor elektrische voertuigen in de omgeving van Gent. Dat bevestigt het bedrijf aan Belga. De laadinfrastructuur komt in Destelbergen en De Pinte, maar dus niet op Gents grondgebied.

gjsBron: BELGA

Fastned bouwt opvallende gele stations met een gevleugeld dak dat zonne-energie opwekt. De laadstations worden strategisch gekozen op drukke verkeersassen, vaak snelwegen. Vanuit die optiek heeft Gent een interessante ligging, naast het kruispunt van twee belangrijke Europese snelwegen: de E17 en de E40.

In het Oost-Vlaamse Destelbergen en De Pinte, buurgemeenten van Gent, komen er nieuwe laadstations waar elektrische voertuigen binnen het kwartier honderden kilometers aan rijbereik kunnen bijtanken. In Destelbergen is daarvoor de carpoolparking langs de R4 gekozen. Dit jaar wordt er gestart met de bouw van een station met vier laders die een vermogen hebben van 300 kW. In De Pinte werkt Fastned samen met het Agentschap Wegen en Verkeer aan een station dat waarschijnlijk ook vier laders van 300 kW zal aanbieden. 

Pak trager laden

Op het volledige Gentse grondgebied zijn vandaag een handvol snelladers met een vermogen van 50 kW beschikbaar. Vooral tijdens de vakantiemaanden - wanneer eigenaars van elektrische auto’s langere afstanden willen afleggen om bijvoorbeeld op reis te gaan - wordt de nood aan aangepaste infrastructuur duidelijk. Op doorreis blijkt al snel dat het laden van een autobatterij een pak trager gaat dan het voltanken van een voertuig op fossiele brandstof.

Fastned toont uitdrukkelijk interesse om in Gent een snellaadstation te bouwen. Maar daarvoor is al gauw 1.500 vierkante meter nodig, ruimte die in een stadscentrum niet kan worden vrijgemaakt. Daarom wordt in eerste instantie gekeken naar ruimte rond snel- of ringwegen. “Er zijn twee manieren om tot een locatieovereenkomst te komen”, zegt Caro De Brouwer, director network development bij Fastned. “We kunnen een stuk grond huren van een private eigenaar of intekenen op een aanbesteding bij de overheid.” In Gent is zo’n aanbesteding in aantocht. 

Fastned heeft momenteel dertien operationele snellaadstations in Vlaanderen en 22 locaties in aanbouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten