Dankzij Sieuwerd en zijn tankwagen overleven de Gentse plantjes ook deze hittegolf: “Mensen vragen constant om een douche”

Sieuwerd hoeft zelfs niet uit te stappen om de bloembakken te besproeien. ©  fvv

Gent -

In de zomer stapt Sieuwerd Cocquyt (30) van de Groendienst elke dag om 6 uur ’s morgens trouw in zijn tankwagen. Die bevat duizenden liters water, waarmee hij de bomen, bloembakken en zelfs heel wat inwoners van Gent besproeit.

Max Dedulle

Om het drukke verkeer van de ochtendspits te vermijden, start Sieuwerd in het centrum van Gent. Achterop zijn vrachtwagen staat een tank van 4.000 liter water, die via een tuinslang verbonden is met zijn cabine. “Anders zou ik bij elke boom of bloembak moeten uitstappen”, zegt de Gentenaar. “Dat zou te veel tijdverlies betekenen. Dit systeem is bedacht door mijn voorganger, die intussen met pensioen is. Zo kan ik gewoon blijven zitten.”

Sieuwerds dagelijkse ronde begint voor het stadhuis en gaat daarna langs de kaaien en de Reep. “Bij deze droogte moeten de bloemen elke twee dagen water krijgen. Elke dag besproei ik dus de helft van de ongeveer 500 bloembakken in Gent. Zo vroeg op de dag kan ik nog rustig rondrijden. Je ziet alleen maar bierbrouwers die cafés bevoorraden. Tegen dat het verkeer op gang komt, trek ik naar de bomen in de parken, of naar de deelgemeenten.” Naast de grote tank van Sieuwerd rijden er ook een tiental wagens rond met een kleinere tank van 1.000 liter. Het water wordt trouwens opgepompt uit de Gentse waterwegen.

Naast de plantjes voorziet Sieuwerd ook regelmatig de Gentenaars zelf van een frisse douche. “Die vraag krijg ik voortdurend, dezer dagen. Van kajakkers, bijvoorbeeld. En ja, iedereen die dat wil, kan verfrissing krijgen!”

Sieuwerd rijdt rond met 4.000 liter water in de tank. ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent