Erik Van Looy laat kunstlenzen steken: hoe duur is zo’n operatie? Zijn er risico’s? En moet je dan echt nooit meer bril dragen?

Regisseur/presentator Erik Van Looy heeft kunstlenzen laten steken en moet daarom nooit meer een bril dragen. “Steeds meer mensen doen dat, maar niet iedereen komt ervoor in aanmerking”, zegt dokter Marnix Claeys, oogartsen voorzitter van het Oogartsensyndicaat. Hij beantwoordt al onze vragen over kunstlenzen.

Paul Demeyer

Wat is zo’n kunstlens en hoe verloopt de operatie?

“Met verouderen verslijten onze ooglenzen. Vanaf de leeftijd van 45 jaar loopt de wisselwerking tussen ver en dicht zicht bij de meeste mensen niet meer zo vlot. Vooral ons dicht zicht gaat in eerste instantie achteruit, bij velen volgt daarna ook het ver zicht. Om aan die ongemakken te verhelpen, kan je natuurlijk een bril kopen. Maar sinds de jaren tachtig zijn er ook implantaatlenzen. Eerst waren die er enkel voor ver zichtt, maar later ook voor dicht zicht, de zogenaamde bifocale lens”, aldus Marnix Claeys.

Sinds kort is er de trifocale lens - trouwens een Belgische uitvinding van het Luikse Physiol - die ook het intermediaire zicht regelt. “Die nieuwe lens wordt nu steeds vaker ingeplant. Dan maken we twee gaatjes van 1 en 2 mm ter hoogte van de overgang van het witte en gekleurde deel van het oog. We verwijderen via die kleine openingen eerst de oude lens en brengen dan de - opgerolde - nieuwe lens in. Bijna altijd doen we dat voor de twee ogen, met meestal een dag tussen. Al meteen na de ingreep kan de patiënt veel scherper zien, en dat verbetert de weken nadien alleen maar omdat onze hersenen steeds beter afgesteld raken op de nieuwe lenzen.”

LEES OOK. Erik Van Looy draagt geen bril meer: ‘De slimste mens’-presentator onderging oogoperatie op aanraden van Philippe Geubels

Komt iedereen in aanmerking voor deze ingreep?

“Neen. Voor we aan de ingreep beginnen, doen we een zeer grondige screening. Die kan tot anderhalf uur duren. Dan gaan we vooral de staat van de andere oogonderdelen na. Is er niets mis met het netvlies? In welke staat is het hoornvlies? Ik vergelijk het even met een oud fototoestel. Daar heeft het weinig zin de lens te vervangen wanneer de achterliggende film beschadigd is”, legt Claeys uit.

Voor er wordt overgegaan tot een implantaat van een kunstlens, wordt heel het oog eerst grondig onderzocht. ©  Olaf Kraak

Zijn er risico’s verbonden aan de ingreep?

“Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Al slagen we er steeds beter in de risico’s voor deze ingreep steeds te verminderen. Vroeger was er een besmettingsgevaar van 1 op 600. Vandaag maar één op drieduizend, ook al doordat we nu na de ingreep antibiotica in het oog brengen. Tijdens de ingreep kan er ook iets fout gaan. Maar dat risico is fel verminderd dank zij de laser en de robot.”

Hoeveel kost het?

Het hangt ervan af hoe de ingreep gebeurt. Doet de oogchirurg het zonder gebruik van robot of laser, dan komt het neer op 1.900 euro. Met laser en robot gaat het naar de 3.500 euro per oog. Dus ja, het is duur, maar ik geef mensen altijd mee: denk eens hoe diep je in de buidel tast voor opties wanneer je een nieuwe wagen koopt. Dit gaat over jouw ogen. En vergeet ook niet: brillen kosten ook geld en blijven geld kosten. Kunstlenzen zijn een eenmalige investering.”

Komt het RIZIV tussen?

“Neen. Een bril dragen is geen ziekte of geen invaliditeit. Dus komt het RIZIV daar niet in tussen. Daar heb ik absoluut geen probleem mee, er zijn andere prioriteiten voor het RIZIV. Toch zijn er ziekenfondsen die voor een paar honderd euro tussenkomen.”

Moet je nadien echt nooit meer een bril dragen?

“Wanneer je medisch goedgekeurd bent voor de ingreep - dus als er geen andere gebreken aan jouw oog zijn gevonden - dan ben je in principe levenslang goed met de lenzen. Tenzij je nadien een trombose krijgt en die ook je oog aantast. Of je als diabetes krijgt die het oog aantast. Dan zal de werking van de nieuwe lens niet meer de perfectie van voordien halen. Maar je zal daarom nog niet meteen weer een bril moeten dragen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten