Voetbal 1ste nationale

Yves Van Borm voelt zich nog altijd als een vis in het water bij Royal Knokke FC: “Nooit eerder werkte ik hier met zo’n gretige bende”

Yves Van Borm moet liefst dertien nieuwkomers proberen in te passen. © Bart Vandenbroucke

Ook voor Royal Knokke FC begint na zes weken voorbereiding het echte werk, want zondag komt Geel op bezoek in de derde ronde van de Beker van België en woensdag is er in eerste nationale de eerste competitiematch op Dessel. Coach Yves Van Borm maakt de eerste balans op en blikt vooruit.

Koen Verdruye

Voorbereiding

Knokke begon op 4 juli en speelde zowat twee oefenmatchen per week. Er werd gewonnen in Beveren en Oostende, maar verloren tegen Lierse, Club NXT en Zulte Waregem. Woensdag was er nog een draw tegen Lokeren-Temse. “In sommige wedstrijden zat er meer in, maar we hebben nooit op resultaat gespeeld”, aldus Van Borm. “Meestal lieten we ook iedereen aan bod komen. In zo’n oefenmatchen zitten de spelers ook zelden fris, omdat er naast de wedstrijden ook veel en hard getraind wordt. Er zijn wel weinig blessures. Op Samyn na is iedereen zo goed als fit.”

Spelerskern

Knokke zag sterkhouders zoals Savaete en Vandewalle vertrekken en ook Ackx, Cassaert, Atteri, Lambo, Koçur, Aktakhanov en Binst verlieten de club en Siani moest naar de B-kern. Van Borm verwelkomde liefst dertien nieuwkomers. “Zo voelde het aan als de eerste schooldag en dat gaf wel een plezant gevoel. Voor een coach betekent het weer zoeken en bouwen, maar dat is het uitdagende aan dit vak. We zijn een pak ervaring kwijt en ook zowat al ons scorend vermogen, maar ik kreeg veel kwaliteit en jong talent in de plaats. Het moet in meer dan acht jaar Knokke zowat de eerste keer zijn dat ik zoveel honger en grinta bij een groep zag. Qua mentaliteit is dit top, nooit eerder zaten we beter op dat vlak. Deze groep stuwt zichzelf vooruit, maar dertien spelers inpassen op het veld vergt wel tijd en geduld. Benieuwd dan ook hoe snel ons dit lukt.”

Beker

Een bekerduel tegen een ploeg uit 1A was in het verleden altijd het objectief, maar in juli uitte Knokke deze ambitie voor het eerst niet en leek de Croky Cup geen prioriteit. Toch begint het weer te kriebelen bij Van Borm. “Als je de loting ziet en merkt dat er een thuismatch tegen Beerschot in zit, komt die gezonde ambitie weer bovendrijven en denk je aan meer. We beginnen zondag thuis tegen Geel. Zij promoveerden uit eerste provinciale maar hebben in derde afdeling een ploeg met de kwaliteit voor tweede. Zij willen ook snel terug naar eerste nationale. Het wordt dus een hele uitdaging om ze uit te schakelen.”

Competitie

Knokke begint woensdag aan de competitie in eerste nationale met meteen een uitmatch tegen Dessel Sport. “Het wordt een zware en lange competitie met veel meer matchen dan in het verleden. Veel ploegen hebben zich ook versterkt dankzij hun grote middelen. Als je ziet tot wat ploegen zoals Luik of Patro in staat zijn en dat Lambo La Louvière boven Knokke verkiest omdat ze veel meer betalen, dan weet je dat wij beter bescheiden maar gezond blijven. Het blijft een enorme prestatie dat een club zoals Knokke tweede wordt in eerste nationale en we willen dat graag zo houden. Wat niet wegneemt dat we niet ambitieus zijn en als het kan zo hoog mogelijk willen meedraaien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten