Roeien Dubbelvier EK in München

Ruben Claeys en Tim Brys roeien zich in de dubbelvier meteen bij de Europese top twaalf

De dubbelvier plaatste zich probleemloos voor de halve finale. ©  BLL/RR

“Tonen dat we progressie maken”, luidde de ambitie van Ruben Claeys (KR Sport Gent) bij de vooruitblik op het EK roeien. Claeys en Tim Brys (KR Club Gent) voegden meteen daad bij het woord: ze finishten knap derde en plaatsten zich daarmee rechtstreeks voor de halve finale.

De loting van de voorwedstrijd oogde nochtans niet makkelijk. De Belgische dubbelvier Claeys-Lemmelijn-Mercier-Brys trof in hun jacht op een halvefinaleplaats onder andere viertallen uit Roemenië, Oekraïne en Tsjechië. Deze teams sloten hun World Cup respectievelijk af met een derde, vierde en negende plaats. De vier Belgen eindigden toen twaalfde. “Geen beste prestatie en op het EK willen we wat rechtzetten”, hoopte Claeys. Bondscoach Axel Muller gaf hen dan een leuk duwtje in de rug door de opstelling van de dubbelvier helemaal te wijzigen. Slagroeier Ruben Claeys kreeg voor de start het advies van de bondscoach mee om de race tactisch op te bouwen en zo sterk mogelijk te eindigen.

Boost

Het team voerde de opdracht perfect uit. Na de start kwamen ze als laatste door. In de tweede 500m gaven ze de rode lantaarn aan de Zweden door en openden ze de jacht op de derde plaats. In de laatste 500m gingen onze landgenoten op hun elan door om uiteindelijk derde te eindigen op amper drie tienden van de Tsjechen. Ruben en Tim zouden met hun teamgenoten ook de zesde besttijd laten optekenen. Het verschil met de snelste van de vijftien landen bedroeg hooguit iets meer dan vijf seconden. “De kloof met de tegenstanders proberen kleiner te maken”, gaf Ruben voor het EK nog aan. Ook die ambitie maakten ze dus waar en dat kan hen nu een boost geven voor de halve finale, die ze vrijdag rond 11.39 uur mogen roeien. (bll)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent