Noordpool warmt vier keer sneller op dan de rest van de wereld, en daar hadden wetenschappers geen rekening mee gehouden

Themabeeld ©  Shutterstock

De opwarming op de top van onze aardbol, een teken van klimaatverandering, gebeurt veel sneller dan aanvankelijk verwacht werd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Fins Meteorologisch Instituut. Door de hogere snelheid waarmee het ijs op de Noordpool smelt, kloppen nu ook de originele klimaatmodellen niet meer.

Laurence TorckBron: The New York Times, CNN

Gedurende de afgelopen vier decennia is de regio rond de Noordpool vier keer zo snel opgewarmd als het wereldgemiddelde. Sommige delen van het Noordpoolgebied, met name de Barentszzee ten noorden van Noorwegen en Rusland, warmen zelfs tot zeven keer sneller op. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoek van het Fins Meteorologisch Instituut.

Door de opwarming van de aarde, smelt de Groenlandse ijskap sneller dan verwacht. En dat leidt tot een grotere stijging van het zeeniveau. Maar de opwarming heeft ook gevolgen voor de verplaatsing van de lucht in de atmosfeer, waardoor het weer ook verandert met meer extreme regenval en hittegolven.

LEES OOK. Waarom weermannen en -vrouwen geen grapjes meer maken over de hitte (+)

Een ander probleem is het feit dat de huidige klimaatmodellen, die wetenschappers gebruiken om veranderingen op lange termijn te voorspellen, geen rekening houden met dit sneller tempo van de opwarming van de aarde. Dat is volgens Mika Rantanen, hoofdauteur van de studie, zorgwekkend. Want als de modellen niet aantonen wat er nu gebeurt, dan kan er volgens de wetenschapper niet vertrouwd worden op de langetermijnvoorspellingen. “Wegens de discrepantie hebben we besloten dat dit gecorrigeerd moet worden”, zegt Rantanen aan CNN.

Fossiele brandstof en broeikasgassen

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Communications Earth and Environment, analyseerde de temperatuur in de poolcirkel tussen 1979 en 2021, het moderne tijdperk van satellietgegevens. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de jaarlijkse gemiddelde temperatuur in de Barentszregio in de afgelopen 20 tot 40 jaar elk decennium met minstens 2,7 graden Celsius is gestegen, waardoor de Barentszzee en haar eilanden de snelst opwarmende locatie is ter wereld.

De klimaatverandering heeft geleid tot een snel verlies van zee-ijs in het Noordpoolgebied. Dat heeft dan weer de opwarming van de aarde versterkt. Want het helder wit zee-ijs weerkaatst zonne-energie weer richting de ruimte, maar als het ijs smelt, absorbeert de donkere oceaan die warmte, wat dan weer leidt tot een sneller verlies aan zee-ijs. Dit fenomeen heet ook arctische amplificatie.

LEES OOK. Er woedt een hittegolf in zee, en dat heeft enorme gevolgen voor leven onder water én het weer (+)

Uit het jaarlijks Arctic Report Card van vorig jaar, dat jaarlijks informatie geeft over de omstandigheden van het noordpoolgebied, bleek ook opnieuw dat het Noordpoolgebied sneller opwarmt dan de rest van de aarde. Al deze bevindingen weerspiegelen ook het meest recente VN-rapport over de klimaatcrisis, waarin wordt vastgesteld dat het Noordpoolgebied sneller zal blijven opwarmen dan de rest van onze planeet zolang de mens fossiele brandstoffen blijft verbranden en broeikasgassen in de atmosfeer blijft uitstoten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten