Franse tekenaar Jean-Jacques Sempé (‘De kleine Nicolaas’) op 89-jarige leeftijd overleden

 ©  AFP

De Franse cartoonist en illustrator Jean-Jacques Sempé is donderdag overleden. Hij stierf enkele dagen voor zijn 90ste verjaardag, zo heeft de vrouw van Sempé meegedeeld aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

Bron: BELGA

Sempé verwierf internationale bekendheid met de verhalen van Le petit Nicolas, die in het Nederlands vertaald werden als De kleine Nicolaas.  Voor die reeks werkte hij samen met René Goscinny, de in 1977 overleden auteur van de Asterix-strips. 

De eerste belevenissen van Nicolaas werden in 1956 gepubliceerd in het Belgische tijdschrift Moustique. Vanaf 1959 werden de avonturen afgedrukt in het Franse regionale blad Sud-Ouest. Intussen zijn de verhalen van de schooljongen al in meer dan dertig talen uitgegeven en werden zowat 15 miljoen albums verkocht.  In 2009 werd De Kleine Nicolaas ook verfilmd.

De illustrator en cartoonist laat in totaal meer dan 40 geïllustreerde boeken na. Zijn cartoons werden daarnaast ook in verschillende tijdschriften in binnen- en buitenland gepubliceerd. Zo maakte hij meer dan 50 covers voor het bekende tijdschrift The New Yorker.

Aangeboden door onze partners

Lees ook