Mumford & Sons-zanger werd seksueel misbruikt als kind: “Mijn moeder ontdekte het toen ik mijn nieuwe nummer voor haar speelde”

 ©  DBA

Marcus Mumford, de frontman van de Britse band Mumford & Sons, werd als kind seksueel misbruikt. Dat heeft hij gezegd in een interview met het magazine GQ. Hij zweeg dertig jaar lang, ook tegen zijn moeder, die het misbruik pas te weten kwam toen Mumford zijn nieuwste nummer ‘Cannibal’ voor haar speelde.

adbBron: GQ

Cannibal is de eerste solosingle van Marcus Mumford (35), waarvoor de legendarische regisseur Steven Spielberg de videoclip op een gsm filmde. De songtekst verwijst naar het misbruik en Mumfords verwerkingsproces - “I can still taste you and I hate it / That wasn’t a choice in the mind of a child and you knew it”. Maar het is nu pas, enkele weken na de release, dat Marcus Mumford er openlijk over spreekt.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Zoals veel mensen – en daar leer ik meer en meer over nu ik het speel voor mensen – werd ik seksueel misbruikt als kind”, zei Mumford aan GQ. Dat gebeurde vanaf zijn zesde. “Niet door familie en niet in de kerk, wat sommige mensen misschien veronderstellen. Maar ik had er niemand over verteld, in dertig jaar.” Ook zijn moeder niet. Die kwam het te weten toen Mumford het nieuwe nummer dat hij aan het schrijven was speelde voor haar en ze vroeg waarover het ging. Hij had niet beseft dat hij zijn moeder nooit over het misbruik vertelde.

Hij legde het nummer voor aan zijn band Mumford & Sons, maar zij lieten hem voorzichtig weten dat het meer gepast zou zijn als solowerk. Op (self-titled) maakte Mumford Cannibal zijn eerste nummer, Grace, over het gesprek met zijn moeder, nummer twee.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ongezonde shit”

Mumford was het trauma uit zijn kindertijd in de zomer van 2019 beginnen aan te pakken, toen het voor zijn entourage duidelijk was dat hij het tijdens de tournee voor album Delta moeilijk had. “Ik was op het punt waar ik de bodem had bereikt en klaar was om me over te geven. De mensen die het dichtst bij me staan hadden me een spiegel voorgehouden en gezegd: ‘Gast, er klopt hier iets niet en het is jouw verantwoordelijkheid om het te ontrafelen.’”

Mumford, die een vrouw en twee kinderen heeft, begon met een therapeut te praten en sprak eindelijk uit wat hem overkomen was. Door het loslaten van de ontkenning en onderdrukking, begreep Mumford naar eigen zeggen plots waarom hij al zijn hele leven problemen had met ademen, en met overmatig alcoholgebruik en eten.

Mumford & Sons op Rock Werchter in 2019. ©  DBA

“Dat ding dat gebeurde toen ik zes was, dat was het eerste in een reeks van heel ongewone, ongezonde seksuele ervaringen op een heel jonge leeftijd. En om een bepaalde reden, en ik kan niet echt begrijpen waarom, werd ik geen dader van seksueel misbruik – hoewel ik goed mijn deel aan kutgedrag heb gedaan.” Wat hij wel begrijpt: “De aaneenschakeling van heel ongezonde shit toen ik jonger dan twaalf jaar was, programmeerde mijn brein om later in het leven op een onevenwichtige manier met dingen om te gaan. Dus de laatste drie jaar heb ik daarnaar proberen te kijken en enige balans corrigeren.”

Schaamte

Marcus Mumford schreef de eerste nummers van zijn soloalbum kort nadat hij met zijn therapeut begon te praten. Hij beseft nu ook dat hij altijd veel nummers over schaamte schreef. “Ik heb het meeste van mijn volwassen leven, tot recent, in lagen van schaamte geleefd. En het begon waarschijnlijk toen ik zes was, maar ik werd een soort van verslaafd aan schaamte. (...) En nu kan ik zien dat dat komt van vroege shit waar niemand iets over wist en waar ik nooit naar had gekeken.” Volgens Mumford voelt hij zich, nu hij de laagjes schaamte langzaam kan afbreken, “soort van vrij, vrijer dan ik me lange tijd gevoeld heb”.

Toen hij Cannibal met zijn producer afwerkte, barstte Mumford in tranen uit in de studio. De producer legde zijn handen op Mumfords schouders en liet hem huilen. “En het voelde heel symbolisch voor het proces van deze plaat te maken. Zoals: ‘Niemand gaat het voor jou doen. Maar we zullen er allemaal voor je zijn en je erdoorheen steunen.’”

Aangeboden door onze partners

Lees ook