‘Cocaïne-taxi’ vol pakjes drugs betrapt in Gentbrugge: celstraffen voor chauffeur en passagier

 ©  BELGA

Gent -

De bestuurder en de passagier van een Nederlandse taxi die door de politie in Gentbrugge werd betrapt met 12 kilogram aan cocaïne en heroïne, zijn vrijdag allebei veroordeeld tot celstraffen. De wagen zelf mag de taxichauffeur houden.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Taxi betrapt met 12 kilogram cocaïne aan boord in Gentbrugge: “Straatwaarde tot 100.000 euro”

De Nederlandse taxi, een Mercedes, was op 25 maart onderweg van Rotterdam naar Moeskroen, maar werd in Gent door de politie staande gehouden omdat hij te snel reed. Tussen de benen van de passagier vonden ze een rugzak met pakjes cocaïne en heroïne, in totaal voor 12 kilogram.

Uit de ANPR-camera’s en telefonieonderzoek zou blijken dat de passagier minstens 28 keer drugs heeft gesmokkeld. Elf keer werd hij ‘gespot’ met dezelfde taxichauffeur. Volgens de man werkte hij in opdracht van een Nederlandse bende. Op zijn gsm stonden ook filmpjes waarin hij drugs versneed.

Drie jaar celstraf

De 22-jarige passagier bekende de feiten. “Dit is niet de grote drugscrimineel. Die zou zich niet laten filmen door een dashcam of zulke filmpjes maken”, pleitte zijn advocaat, Dennis Van Overstraeten, die een celstraf met uitstel vroeg. “Dit is een jonge gast die wat geld wilde verdienen.”

De Nederlander werd vrijdag veroordeeld door de Gentse strafrechter. “U was verblind door snel geld verdienen”, klonk het vonnis. Door zijn jonge leeftijd en blanco strafblad oordeelde de rechter nog mild: de man kreeg drie jaar cel, twee jaar met uitstel en 8.000 euro boete. 20.000 euro werd verbeurd verklaard.

Taxirit staken

De taxichauffeur, die een vrouw en twee kinderen heeft, ontkende zijn betrokkenheid en vroeg de vrijspraak. “De andere beklaagde verklaart dat zelf ook”, pleitte advocaat Walter Van Steenbrugge. Maar de rechtbank oordeelde dat de man zijn verantwoordelijkheid moest nemen voor die ene rit.

“Uit de dashcambeelden bleek dat jullie tijdens die rit openlijk over de drugstrafiek aan het praten waren”, zegt de rechter. “Tijdens die rit wist u dat u deelnam aan drugshandel. U had die rit moeten staken.” De man kreeg 8 maanden celstraf met uitstel opgelegd. Zijn Mercedes kreeg de man terug.

 ©  SD

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent