Juwelier is één moment onoplettend en ring van 37.000 euro is foetsie: camerabeelden leiden recht naar de dief

 ©  DVH

Gent -

Een 41-jarige Roemeen is vrijdag door de Gentse rechtbank veroordeeld tot dertig maanden celstraf. De hardnekkige dief griste geld uit kassa’s van supermarkten en stal een ring van 37.000 euro bij een juwelier om zijn gokschulden te betalen.

Simon Dekaezemaker

De Roemeen (41) stapte in 2019 een Gentse juwelier binnen. Hij was op zoek naar een ring en vroeg aan de verkoopster om er enkele te mogen zien. Terwijl de verkoopster een moment onoplettend was, griste de man snel een ring van 37.000 euro weg en stopte die in zijn zakken. Helaas voor hem werd alles gefilmd door camera’s.

De dief bleek geen onbekende te zijn voor politie en gerechte en heeft een hele reeks feiten op zijn kerfstok. Hij zat al in verschillende supermarkten, zoals vestigingen van Carrefour of Spar, met zijn vingers in de kassa en ging zo telkens met honderden euro’s cash geld aan de haal. De man werd opgepakt en bij een huiszoeking vond de politie nog eens 2.500 euro cash terug.

Toen hij deze week voor de Gentse rechtbank moest verschijnen, smeekte de man de rechter om hem niet naar de gevangenis te sturen. “Het spijt mij enorm.” Eventjes knielde hij zelfs voor de rechter.

De Roemeen werd al vier keer eerder correctioneel veroordeeld voor diefstal of poging tot diefstal. “Hij bekende dan ook alle feiten”, pleitte zijn advocaat Thierry Goffart. “Hij was gokverslaafd en kwam in contact met foute mensen. Zo had hij plots 13.000 euro schulden en die moest hij terugbetalen.”

Het Openbaar Ministerie vorderde drie jaar celstraf voor de man. De Roemeen kon uiteindelijk op enige mildheid rekenen en kreeg ‘slechts’ dertig maanden celstraf. Voorts werd hem een boete van 2.400 euro opgelegd en moet hij 2.500 euro terugbetalen, geld dat hij bijeensprokkelde met zijn zwendel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent