Wielrennen: Elite zonder contract 

Michiel Broes: “Helemaal pijnvrij zal het allicht niet meer worden”

Michiel Broes op trainingskamp met Brent Clé (links) en Vince Gerits (rechts). © IF

Ruim 2,5 jaar bleef hij langs de kant staan omdat zeurende rugpijn verder competitiefietsen onmogelijk maakte. Maar zie, nu is de naar Averbode uitgeweken Keerbergenaar terug, zij het dat hij nog goed voor zichzelf moet zorgen.

Ief Vertommen

Dat hij ondanks alles de fiets niet kan missen, bewijst Michiel Broes (29) doordat hij momenteel in de Vogezen vertoeft. In de eerste plaats om te trainen, anders hadden kleppers als Vince Gerits (Nieuwrode) en Brent Clé (Begijnendijk) geen deel uitgemaakt van het gezelschap.

Wenkt daar, vooral voor de laatste twee, niet het BK dat eind van de maand in Sint-Lievens-Houtem wordt gereden? Alhoewel hij bij de jeugd soms duelleerde met renners die nu bij de profs de dienst uitmaken, is dat voor Broes minder het geval. Hij is al blij dat hij enigszins pijnvrij zijn wedstrijden kan afwerken.

“In die voorbije nare jaren heb ik de deur platgelopen van elke mogelijke specialist die ook maar een zweem van oplossing kon bieden, maar een toverformule om volledig pijnvrij te fietsen is er nog altijd niet. Het blijft op eieren lopen.”

Niet klagen

“Geef ik een paar dagen na mekaar vol gas, dan betaal ik dat vervolgens cash en moet ik weer even verder met de remmen opgetrokken. Helemaal weggaan zal het naar mijn gevoel niet meer, maar ik probeer er mee te leven, met een niet onbevredigend resultaat”, legt Michiel zijn situatie uit. “Ik stak eerst aarzelend van wal bij de Vlaams Wielerbond, om vervolgens een versnelling hoger te schakelen en van start te gaan bij de elite zonder contract. Veel wedstrijden heb ik in deze categorie nog niet op de teller, maar er steekt toch ook al een toptienplaats tussen. Momenteel maak ik ook geen deel uit van één of ander team.”

“In dat geval zou ik kunnen deelnemen aan interclubs, maar echt nodig is dat voorlopig niet. Mijn jachtterrein zijn de regionale wedstrijden en indien ik daarin mijn hobby met zo weinig mogelijk pijn en zo veel mogelijk plezier zal kunnen uitoefenen, ben ik al meer dan tevreden. Het loopt niet voor de volle honderd percent, maar ik mag niet klagen”, besluit Michiel Broes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten