Net niet voor Tim Merlier! Krachtige Fabio Jakobsen sprint zich tot Europees kampioen

 ©  BELGA

Fabio Jakobsen heeft in München de Europese titel in het wegwielrennen veroverd. De Nederlander haalde het na een saaie wedstrijd van 207 kilometer in een massasprint van Arnaud Démare en Tim Merlier. Jakobsen volgt met deze overwinning de Italiaan Sonny Colbrelli op. Hij mag nu een jaar lang met de mooie wit-blauwe Europese trui om zijn schouders rijden.

Jeroen De Pauw

Na een betekenisloze wedstrijd die gekleurd werd door twee sterke vroege vluchters, de Zwitser Silvan Dillier en Lukas Pöstlberger, kregen we in de straten van München toch de verwachte massasprint te zien. Al probeerde de Zwitser Stefan Bissegger op 3.5 kilometer van de finish nog tevergeefs die massaspurt te vermijden. Daarin ging Merlier als eerste aan, maar Jakobsen en Démare gingen nog over hem. Merlier moet zich zo tevredenstellen met brons.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na Matteo Trentin (2018), Elia Viviani (2019, Giacomo Nizzolo (2020) en Sonny Colbrelli (2021) komt de Europese kampioen voor het eerst in vier jaar niet uit Italië.

Nieuwe wielermedaille voor België

De Belgen verschenen maar met zeven renners aan de start. Jens Keukeleire was door bondscoach Sven Vanthourenhout bij de selectie gehaald om de zieke Yves Lampaert te vervangen, maar Keukeleire moest uiteindelijk ook verstek laten gaan.

België telt nu drie medailles op de European Championships. Baanwielrenner Robbe Ghys opende de rekening van Team Belgium vrijdag met zilver in de puntenkoers. Zaterdag behaalde Lotte Kopecky de gouden medaille in de afvalling.

Merlier buigt letterlijk het hoofd voor Jakobsen. ©  BELGA

Uitslag

1. Fabio Jakobsen in 4u38’19”

2. Arnaud Démare

3. Tim Merlier

4. Danny Van Poppel

5. Sam Bennett

6. Luka Mezgec

7. Elia Viviani

8. Mads Pedersen

9. Alberto Dainese

10. Martin Laas

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten