REACTIES. Bert Van Lerberghe na derde plek van kopman Tim Merlier: “Je komt beter te vroeg dan niet”, bondscoach Sven Vanthourenhout zag “geen andere optie”

 ©  BELGA

Tim Merlier sprintte zichzelf naar een derde plek op het EK in München. Ploegmakkers Edward Theuns en Bert Van Lerberghe spreken in ieder geval van een goede koers, alleen dat ze finaal misschien net iets te vroeg aangingen. Volgens bondscoach Vanthourenhout heeft “de ploeg gedaan wat ze moest doen.”

Werner Bourlez, Jens Heylen

“We kwamen om te winnen. Zeker als je Merlier in de ploeg hebt, moet dat het doel zijn”, begint Edward Theuns. “Maar ik vind eigenlijk dat we een super goede koers gereden hebben. We zijn nooit in de problemen gekomen. Rune (Herregodts) heeft een zeer sterke koers gereden. In de finale maakten we ons op om zo goed mogelijk de lead-out te doen. Ik denk dat we zeer goed samenzaten. Ik zat in het wiel van de Italianen en ik heb beslist om op 800-900 meter aan te gaan. Tot 400-450 meter heb ik het kunnen trekken. Misschien dat we qua timing net te vroeg aan de kop komen. We kwamen om te winnen maar ik denk dat we zeker tevreden mogen zijn met een bronzen medaille.”

Ook Bert Van Lerberghe deed zijn verhaal over de koers van de Belgen. “Ik denk dat we met de ploeg de perfecte koers gereden hebben. Heel de ploeg zat altijd attent vooraan om uit de miserie te blijven. In de finale ging ik volgens mij iets te vroeg aan, maar ja, als je te laat begint, zit je misschien vast. Dus dat was eigenlijk nog wel goed. Ik heb het nog zo lang mogelijk proberen te trekken, maar het was wind op kop in de finale. Ik denk dat Tim juist op 200 meter van de meet aangaat. We hadden er ook over gesproken als Tim in Fabio zijn wiel zit of andersom, dat Jakobsen er wel eens over zou kunnen komen.”

 ©  BELGA

“Maar ja, je kan moeilijk rekening houden met waar Fabio zit dus dan zijn we maar van eigen sterkte uitgegaan. Pech dat Fabio er uiteindelijk over gaat, anders denk ik dat we de perfecte koers hebben gereden. Voor hetzelfde geld winnen we vandaag en zegt iedereen: ‘het was perfect’. Maar ik denk wel dat Tim een heel sterke sprint rijdt. Voor mij is hij samen met Jakobsen de snelste van de wereld. Het is dan geen schande om van elkaar te verliezen. Je komt beter te vroeg dan niet, lacht Van Lerberghe. “Ik heb al relatief vaak vastgezeten in de sprint en dan heb je een slecht gevoel achteraf. Nu kan je tenminste terugkijken op een goede koers van de hele ploeg.”

Sven Vanthourenhout: “Er was geen andere optie”

Ook bondscoach Sven Vanthourenhout komt terug op de koers. “Het zijn omstandigheden hé. Ik ben ervan overtuigd dat Tim nog heel veel koersen gaat winnen in de toekomst. Vaak zal hij het dan moeten doen met een minder goede lead-out als vandaag. Ik denk dat ze allebei (Theuns en Van Lerberghe, red) hun perfecte job doen. Het komt op 25 meter na. Je moet er gewoon op gokken dat Jakobsen van vier, vijf plekken verder moet komen. Maar er was ook geen andere optie. Ik denk vanuit het wiel van Jakobsen komen is geen optie. Dus je moet al aangaan voor hem. In dat opzicht wint de beste en dat we het moeten doen met brons.”

“Tim heeft in het verleden nog al sprints uitgereden van 200 meter, dus dat was op zich het probleem niet. Het was ook niet dat hij stilviel. Ik denk gewoon dat Fabio heel snel opkwam en dat daar weinig aan te doen was. De ploeg heeft gedaan wat ze moest doen. Dan ligt winst of verlies in een massasprint heel dicht bij elkaar”, besluit Vanthourenhout.

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten