Zuid-Korea belooft Noord-Korea te steunen als het kernwapens opgeeft

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol wil een uitgebreid steunpakket aan Noord-Korea toekennen als dat land zijn kernwapenprogramma ontmantelt. ©  AFP

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol wil een uitgebreid steunpakket aan Noord-Korea toekennen, op één voorwaarde: dat Noord-Korea instemt met de volledige ontwapening van zijn kernwapenprogramma. Een maand nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bevestigde dat Noord-Korea kernwapens kan mobiliseren als een oorlog zou uitbreken met Zuid-Korea en de Verenigde Staten, lijkt het onwaarschijnlijk dat Pyongyang aan die voorwaarde wil voldoen.

Bron: BELGA

Volgens de Zuid-Koreaanse president is denuclearisatie “essentieel” voor een blijvende vrede op het Koreaanse schiereiland. Tijdens een toespraak – ter ere van de bevrijding van Japan in 1945 – bood hij maandag onder meer voedsel, energie en hulp bij het moderniseren van de Noord-Koreaanse infrastructuur aan het buurland aan, in ruil voor kernontwapening.

Noord-Korea heeft het afgelopen jaar echter een recordaantal raketten getest. Seoel en Washington menen dat Pyongyang zich voorbereidt op de eerste kernwapentest sinds 2017.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten