“Onze wijken worden geterroriseerd”: ‘knalpotterreur’ laait opnieuw op in Gentse wijken

Luide auto’s teisteren bewoners in Gent. © De Gentenaar

GENT -

Er circuleert opnieuw een petitie op sociale media die de overlast van luide auto’s aankaart in verschillende woonwijken in Gent. Zogenaamde ‘knalpotterreur’ laait al de hele zomer opnieuw op.

Bert Staes

“Onze wijken worden al jaar en dag geterroriseerd door roekeloze chauffeurs in auto’s met knalpotuitlaten. Dit zorgt voor een slechte nachtrust, angst bij zachte weggebruikers, verhoogde stress, meer luchtvervuiling en een groter wij-zij denken.”

Een petitie die rondgaat in wijken zoals Muide-Meulestede, Rabot en Sluizeken-Tolhuis-Ham geeft duidelijk aan dat ‘knalpottereur’ terug van nooit echt weggeweest is. “Dit soort gedrag is een aanslag op het welbevinden van duizenden Gentenaren”, schrijft één bewoner.

De roep klinkt om een meer doortastende aanpak. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) gaf de politie enkele zomers geleden meer armslag om asociaal rijgedrag aan te pakken, wat tijdelijk voor beterschap zorgde.

De politie mag auto’s in beslag nemen, maar moet de bestuurders wel op heterdaad kunnen betrappen. Zo werd dit voorjaar een eerste keer een lawaaierige auto in beslag genomen in de studentenwijk. De bestuurder kreeg zijn auto pas na 72 uur terug, met een boete van 400 euro erbij.

Maar deze zomer keren de klachten terug uit verschillende wijken. Bewoners noemen de aanpak “ontoereikend”. “Bestuurders worden maar zelden op heterdaad betrapt. We willen een doordachte hertekening van de wijk zodat snel en roekeloos rijden ontmoedigd wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent